måndag 27 februari 2012

Madeleine Vionnet, modeskapare av högsta rang!Madeleine Vionnet, klänningen Basrelief , 1931

Madeleine Vionnet var en modeskapare som ofta och gärna jämförts med Coco Chanel.
Hon kom från enkla förhållande och började arbeta som sömmerska då hon var elva år. Tidigt gifte hon sig men äktenskapet varade inte länge och hon bröt upp och for till London. Efter denna utflykt kom hon tillbaka till Paris och hade erfarenheter av sömnad med sig i bagaget. I Paris arbetade hon för kända modehus som Callot Soeurs och Jacques Doucet och  1912 kunde hon öppna sin första salong, kallad  "Vionnet".Under 1920-talet utvecklade hon siluetten, där hon utnyttjade tygets diagonal för att få plagget skulle en följsam form mot bärarens kropp. Kläderna skapades för att passa en slank, fast kropp som hållits i form genom rörelse, inte korsett.
Med dessa plagg nådde hon sina största framgångar på 30-talet, ett mode som hon till stor del satte sin  prägel på och som gjorde rättvisa åt hennes design. Madeleine Vionnet skapade inte sina modeller med tvådimensionell mönsterkonstruktion som de flesta andra designers gör. Hon provade alltid ut sina modeller på en trädocka, klädd med en enkel grov bomullsväv. När modellen, inspirerad av det klasiska Grekland, var klar, överförde hon den till naturlig storlek.De tygkvalitéer hon använde var crepe de chine, gabardin och satin vilka var ovanliga till kvinnokläder vid denna tid. När hon beställde sina tyger begärde hon gärna extra breda tyger för att kunna drapera rikligt utan att det blev för många sömmar.

Bild: Annekata

Madeleine Vionnet var beredd att förenkla sina modeller, för att de skulle kunna produceras i en större skala och vilket medförde att hon revolutionerade modeindustrin. 
Helt plötsligt var det fler som hade ekonomiska möjligheter att skaffa sig något med hennes design samtidigt som flera av den tidens kända trendsättare, som Marlene Dietrich, Katharine Hepburn and Greta Garbo, bar hennes kläder.Hon gjorde sig inte bara känd för sina draperade klänningar utan ställde dessutom till skandal då hon visade lösa dräkter som påminde om negligéer.
Vid mitten av 30-talet ändrade hon stil och och gick mot en mer romantisk riktning. Nu gjorde hon klänningar med förlängda kjolar i tyll och gas.Hon har stått som inspiration och mentor för senare designers som också arbetat med tankar om elegans, skulptural form, rörelse och tidlöshet. Exempel på sådana designers är Jean Lanvin, John Galliano och Issey Miyake.


Sin sista kollektion visade Madeleine Vionnet den 2 augusti 1939  innan hon stängde sitt modehus eftersom nazisterna invaderat Frankrike.


Madeleine Vionnet föddes 1876 i Chilleurs-aux-Bois,
Loiredalen i Frankrike och avled 1975 i Paris.Länk:

http://www.vam.ac.uk/content/articles/f/four-haute-couture-dresses-by-madeleine-vionnet/

2 kommentarer: