söndag 12 februari 2012

Glasögon eller brillor!



Det var sent 1200-tal när man uppfann glasögonen, var och av vem vet man inte. Ända sedan antikens Grekland kände man till att ljuset bryts i det slipade glaset. Araberna hade sina lässtenar, förstorande linser som man lade direkt på en text. I Italien, Venedig, hade man lärt sig att blåsa glas som var klart och gick att slipa till linser.

Glasögon från 1834  Bild: Susanne Almers

In till mitten av 1300-talet liknade glasögonen en stor monokel med handtag som man höll i. I början av 1400-talet nitade man ihop de sammanlänkade linserna som gick att klämma över näsroten, som en sentida pincené.
Ett riktigt stort steg i glasögonens historia togs sedan i början av 1600-talet. Då började man, i Nürnberg, att göra en innefattning i tunn metalltråd. Tråden bearbetades i handdrivna valsverk, som plattade till den och skapade den fals där glaset skulle fästas.
Glasögontillverkningen hade nu gjort språnget från hantverk till industri.


Bild: Glasögonspecialisten

Priserna sjönk och de som under 1700-talet hade en slant kunde köpa sig synverktyg. Glaset var av klen kvalitét, färgtonat och slarvigt slipat, men glasögon var inte längre en exklusivitet endast för munkar, lärda eller välbärgade.



I 1600-talets bildkonst var två av de främsta symbolerna för lättrogenhet åsneöronen och glasögon. Troligen beror detta på att effekten av glasögon var så genomgripande för vissa individer, att det hela kunde uppfattas som ren magi.
Många är de fördomar som förknippas med glasögon, några är förvirring och kortsynthet eller att vara i god tro. Det fanns till och med de som såg magi med glasögonen och trodde att man kunde se in i framtiden med hjälp av dem.



Bild från Keiths svenska blogg

 
Det fanns även de som trodde att glasögon gjorde att man kunde förstå skrift. I filmens värld är det vanligt att en skådespelare, ofta kvinnlig, som vill lämna rollen som den fula ankungen och istället bli den vackra svanen, fixar till frisyren och tar av de överdrivet stora glasögonen medan andra som vill se lite mer intellektuella ut skaffar sig glasögon utan att egentligen behöva dem.


Beryll Bild: Wikimedia

 Tidigare hade det varit så att glas av god kvalitet och väl slipat var extremt dyrt. Av denna orsak kom man i Europa på att istället slipa beryller, en halvädelsten. Denna var grönfärgad och ansågs välgörande för ögat.
Av ordet beryller har sedan ordet brillor skapats.
Dessutom har vi en rest av detta i vårt ord förbryllad som är en avledning av ordet brillor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar