tisdag 27 november 2012

Broderi från Paracas!



Bild: Fuera de Peru

Vid Sydamerikas västkust ligger halvön Paracas. Platsen har gett sitt namn åt den kultur som fanns där under cirka 800 år med sin början cirka 600 f.v.t. och är en av de tidigast kända komplexa samhällen i Sydamerika. Bönderna odlade ett flertal växter som bönor, majs och jordnötter. Fisket var utvecklat och man tillvaratog även andra produkter från havet.
Av fynd man hittat har det framkommit att man producerade hantverk av hög klass i olika material som keramik, sten och korgarbeten.




Bild: Världskulturmuseet i Göteborg.



 Man har funnit textilier som är cirka 34 meter långa och som har krävt ett stort antal hantverkare för att färdigställa. De var skapade att användas i religiösa syften och bars för att visa status och auktoritet.


Bild: The Art Newspaper

Det speciella med deras textiler är dess klara färger och mönster samt tekniken att tillverka dem.
Paracas-textilerna ser ut att vara stickade men är sydda med stjälkstygn eller en variant av dessa. Skillnaden mot de sedvanliga stjälkstygnen är att dessa inte är sydda på ett bottentyg utan enbart i sig själva, liknande nålbindning. Garnerna är som använts är hårt spunna och kommer från lamadjuret.
Materialet är ull, troligtvis från alpacka och växtfibrer, som bomull.


Bild: Brooklyn Museum


Världskulturmuseet i Göteborg förvaltar en samling textilier kallad Paracassamlingen som  är ca 2000 år gamla och kommer från gravar. Textilierna har varit svepta runt mumifierade människor där de avlidna var sittande, insvepta i flera lager, flera av dessa utgjordes av vävda och broderade dräkter.
Kring år 1920 fann arkeologerna gravarna som innehöll 420 kroppar. De är daterade till omkring år 300-200 f.v.t.


Bild: Discover Peru


Länk till Världskulturmuseet i Göteborg.


Bild: Världskulturmuseet i Göteborg.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar