söndag 11 november 2012

Blå blom, en klassiker! 
Bild: http://www.porslinsbutiken.se


Blå Blom, denna klassiker har tillverkats ända sedan 1870-talet.
I botten på koppen finns stämpeln, Gustavsberg, platsen där koppen tillverkades. Numera är tillverkningen nerlagd. 


Bild: Auktionshuset Kolonn


Materialet är benporslinsmassa som består av en blandning av kaolin, kvarts, fältspat och benaska. Proceduren att blanda porslinsmassan är en svår konst och proportionerna av blandningen var därför hemlig.
För att tillverka en kopp krävs många moment. Det sägs att det krävs hela 52 handgrepp innan koppen är klar.


Bild: www.porslinsbutiken.se
När man hör namnet Blå Blom skapar associationen genast tanken på en blomma men vid närmare betraktelse ser man att det är en druvklase.
Den lilla blå druvklasen tillverkas i en stansningsmaskin som trycker ut blomman en efter en. Det  gäller att de är lagom fuktiga. De får varken vara för mjuka eller för hårda då blir det problem när de ska fästas på koppen.Bild: Vingedals 1982 samt för stämpeln 1960-talet Gustavsbergs Porslinsmuseum


Under Blå Bloms produktionstid har fabriken använt sig av ett flertal stämplar. Några axplock av dessa är de som finns på bilden ovan. Fabriken använde sig både av stämplar som pressades in i porslinet före bränningen eller trycktes i färg på det brända godset.
På de äldre stämplarna ser man att Gustavsberg stvas med ett f istället för ett v. Denna ändning infördes 1918-1920.

Servis såld på auktion juni 2012. pris 3110 Skr. Bild: Bukowski


Förebilden till Blå Blom kommer från England även om många i Sverige tycker att denna kopp är något väldigt svenskt. Det är snart 150 år sedan den första koppen tillverkades och fortfarande håller designen. I vårt  samhälle där det är trendigt med det "avskalade" och enkla, ibland lite för enkla, passar denna kopp utmärkt.
Det är lätt att förknippa den med svensk sommar och kaffe i bersån, även om inte alla har någon berså.


Bild: Scanpix


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar