lördag 15 oktober 2011

Knyppling, en teknik med spets!


Bild: Stickfia

Korsning, vridning, korsning, vridning.
Det låter så enkelt men det gäller att hålla ordning på trådarna för att resultatet ska bli bra. Knyppling är en konst som alltid haft sin status. Att ha en knypplad spets på de fina linnelakanen eller på skjortans krage och manchett har varit eftertraktat i alla samhällsklasser.


venetiansk spets

Den knypplade spetsen förekom redan under medeltiden men genomgick en utveckling när den under sent 1400-tal blev en modevara. Under 1560-talet importerades en avsevärd mängd vita linnespetsar till Sverige.
Tekniken att knyppla hade varit känd i Venedig i flera århundraden medan introducerades i Sverige under 1700-talet. I Vadstenatrakten, knypplingens Mecca i Sverige, har tekniken varit en saluslöjd, och bidragit till mångas försörjning.



Bindmössa med stycke
Bindmössa med knypplad spets. Bild: aforum, genealogi

Föreningen Svenska Spetsar kom att verka för att främja knypplingen i områden där tekniken har utförts på ett traditionellt sätt. Sådana områden är Östergötland, Dalarna, Skåne, Blekinge och Hälsingland.
I dessa områden har det ofta förekommit en folklig typ av knyppling utförd för eget behov att använda till folkdräkten eller inredningstextil som lakan och örngott. Vanligtvis var mönsterformen  ålderdomlig.


Bild: Tidskriften Hemslöjden

Skånsk knyppling skiljer sig från Vadstena-spetsen genom att den knypplas på fri hand och inte har uppstucket pappersmönster på kullen. Istället har man ett randigt tyg som är till hjälp för att markera ytterkanten på knypplingen där man sätter nålarna innan man vänder och går tillbaka och fortsätter knyppla.



Bild: Tidskriften Hemslöjden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar