tisdag 8 mars 2011

Hønsestrik!


Hønsestrik betecknar en stickstil från 1970-talet. Namnet kommer från ett antal böcker skrivna av Kirsten Hofstätter. Den första utkom 1973 och hade budskapet att bryta med gamla sticktraditioner och normer. Tanken var att göra stickningen tillgänglig för alla. Det viktiga var att fantasin flödade och att det blev färgglada och personliga tröjor.Boken Hønsestrik är också en protest mot garnfirmorna som endast sålde stickbeskrivningar om man  samtidigt köpte det föreslagna garnet.I böckerna Hønsestrik fanns inga måsten var och en kunde göra som den ville och tyckte.
Ordet Hønsestrik, var kommer det ifrån? Höns kan inte sticka och man kan inte spinna garn av hönsfjädrar.

Hönsestrik från 1974

Hønsestrik blev en politisk provokation.
När den första boken kom ut var det ett starkt motstånd mot den. Vänsterförlagen, Røde Hane, avvisade boken eftersom den inte var tillräckligt ideologisk.
Detta medförde att Kirsten Hofsätter startade ett eget förlag. Det första namnförslaget  var Røde Høns, som var en provokation mod det mandsdominerade Røde Hane. Dessutom ansåg hon att Røde Høns var en ironisk provokation till att kvinnor sågs som en flock kacklande höns, det slutliga namnet blev dock Hønsestrik som var mer politiskt korrekt.

Bild: Kirstens Garnlager

 Hønsestrik hade startat i energikrisen 1972 då ett antal rödstrumpor möttes för att diskutera läget i landet. De ansåg att världen var politiserad in i minsta detalj, ända in i stickbeskrivningarnas värld. Systemet att kunna köpa beskrivning utan att behöva köpa fabrikanternas syntetiska garn och sedan följa de borgerliga beskrivningarna till punkt och pricka ansåg hon vara förlegat.
Bild: Ide Bazar

Den nya provokationen blev att sticka av restgarner. Man ritade sitt eget mönster och tog gärna inspiration av etniska motiv som djur, människor eller växter. Ofta är var färgglada mönstren radade ovanpå varandra i olika bårder.
De som befann sig på den politiska vänsterkanten stickade med liv och lust medan de som var på den andra sidan av skalan såg det hela som en landsplåga.

Hønsestrik ses idag som synonymt med vänsterkanten och kvinnokampen och numera också en del av modebilden.

Bild: PCL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar