lördag 8 maj 2010

Varför har vi kläder?

Enligt Darwin så är vi alla födda att att stå ut med kylan, utan kläder!
När han besökte Eldslandet i Sydamerika upptäckte han att både kvinnor och män gick omkring nästan nakna trots att där var både snö och is och dessutom blåsigt.
När han gav en man en bit tyg, för att han skulle skydda sig, rev han tyget i remsor och virade remsorna runt armar och ben.
Darwin ansåg att detta var ett bevis för att vi människor är skapade för att kunna klara av kyla. Vi kan anpassa os efter det klimat vi befinner oss i, i motsats till många djur.
Hur vi motstår kylan beror på vad vi anpassat oss till. Det ää inte bara kyla som gör att vi fryser. Vi fryser när vi är hungriga eller när vi sitter stilla. När vi blir våta eller svettiga så fryser vi också eftersom vår kropp blir avkyld.



Än idag är det många folkslag som går nakna, eller nästan nakna. I det klassiska Grekland var det nästan ett mode att gå naken. Grekerna har alltid fascinerats av den nakna kroppen och ansåg att den var vacker och därför ville de exponera den, detta i motsats till de länder där den muslimska kulturen råder. Där måste både kvinnor och män dölja de kroppsdelar som har med könet att göra. I det victorianska England var det under 1800-talet chockerande om en dam visade vristen och i det manliga sällskapet ansågs det opassande om man talade om kycklingbröst.
I muslimska länder är det en gammal regel att kvinnor ska dölja ansiktet och håret.


    

Männsikan bär kläder för att skydda. I varma länder har man lärt sig att kläderna ska hänga löst för att luften ska cirkulera och vara bekväma. Det finns yrkesgrupper som inte kan prioritera detta utan måste tänka praktiskt för att skydda sig mor värme kyla eller ex. vis kemikalier. Särskilt noga är det då att man skyddar huvud och fötter.



De flesta människor har i olika sammanhang och av olika osaker velat göra sig vackra, ett pyda sig. Detta kan man göra på olika sätt genom att måla in kropp, ha extra vackra eller speciella kläder eller att ha smycken.
Många vill sätta likhetstecken mellan att smycka sig och kvinnor. Så är det trots allt inte. Många är de män som genom årtusenden gjort sig extra fina av en eller annan orsak. Hos indianerna är det t.ex. männen som som had de mest färgstarka och fantasifulla prydnaderna. Under 1700-talet bar männen peruker och parfymerade sig lika mycket som kvinnorna.



Om inte detta är nog så går det bra att jämföra med Moder Natur och betraktas fåglarna. Vilka är mest färgrika och uppseendeväckande?
Efter franska revolutionen hände det något. Männens kläder blev allt mer likformiga och så småningom hade den manliga "unifomen" skapats. I den mån det var någon förändring så var det bredden på kostymslaget eller vidden på byxorna, i övrigt är det samma år från år.




Vad gör vi då för att visa vilka vi är?
De som vill visa sin grupptillhörighet eller sina åsikter kan mycket väl visa dessa med sina kläder. Det är en av de funktioner som kläderna har.
Vem har inte sett en punkare på stán?
Vad vill just du signalera med dina kläder?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar