söndag 7 mars 2010

Rubens och Van Dyck, några av målarkonstens giganter!


Rubens och van Dyck.
Ny stor utställning på Nationalmuseum.

Pågår 25 februari – 23 maj 2010

Peter Paul Rubens och Anthonis van Dyck är två av 1600-talets stora konstnärer.  Båda är flamländare och har influerat den europeiska konsten i århundraden.
Peter Paul Rubens, född 1577 Westfalen, död 1640 i Antwerpen, Belgien.
Anthonis van Dyck född 1599 i Antwerpen död 1641 i London, Storbritanien.
Trots att Rubens är en generation äldre än van Dyck så är de ändå samtida. De har mycket gemensamt förutom att de båda är födda i Antwerpen.


Rubens var en nederländsk målare, tecknare, grafiker och diplomat, i huvudsak verksam i Antwerpen. han anses vara den störste nordeuropeiske barockmålaren. Rubens studerade för flera konstnärer men det som kom att påverka hans konst och konstnärliga utvecklig mest är en resa till Italien år 1600 där han studerade de stora som Tizian, Veronese, Carracci samt Caravaggio.
Van Dyck var i unga år Peter Paul Rubens främste lärjunge. 1615 började van Dyck att arbeta självständigt och gjorde ett antal målningar med motiv från Bibeln.


A. van Dyck, Amor och Psyke, 1638

Rubens fick uppdrag att arbeta som diplomat för det spanska hovet och år 1603 reste han på sitt första uppdrag utsänd av hertigen Vincenzo Gonzaga av Mantua. Han var Rubens beskyddare och hos honom var Rubens en tid anställd som hovmålare.
I Spanien fick han ytterligare lära känna Tizians och Rafaels måleri. Flera verk av dessa konstnärer fanns i Filip II av Spaniens samling.


Rubens, porträtt av kung Filip II

Rubens, porträtt av kung Filip II


Rubens och hans hustru Isabella.

Rubens återvände 1605 till Rom där han studerade den grekiska och romerska antikens konst.
Han lärde etsningsteknik och gjorde ett flertal blad med denna teknik.
Rubens blev östrrikisk hovmålare för ärkehertig Albrekt VII av Österrike som var regent i spanska Nederländerna.
Rubens gifte sig med med Isabella Brandt dotter en av stadens ledande humanister. Det berömda dubbelporträttet med hustrun härrör från denna period.
Rubens målningar visades och såldes till Europas aristokrati och furstehus. han bosatte sig med sin familj i ett praktfullt palats och år 1611 föds hhustruns och hans första dotter Clara.
Hustrun Isabella avled, 35 år gammal, de hade tillsammans fått tre barn. Fyra år senare gifte han sig med den den 16-åriga Hélène Fourment, själv var han 53 år gammal.


A. van Dyck. Självporträtt med en solros.

                                                A. van Dyck, Charles I, 1635 Louvre Paris.
Rubens hade ett stort antal elever däribland Anthonis van Dyck, de var båda konsthistoriens giganter och har influerat den europeiska konsten i århundraden.
När Rubens hade som mest att göra anställde han Anthonis van Dyck som sin medhjälpare.
Rubens ansågs som em stor konstnär. Både Watteau och Delacroix drog stora lärdomar av det subtila förhållandet mellan färgerna i Rubens målningar. De engelska porträttmålarna under 1700-talet, Reynolds, Gainsborough och senare landskapsmålarna Ward och Constable har fått sitt fria sätt att behandla färgen från honom.

A. van Dyck

Inta bara Rubens utan också van Dycks kvaliteter var kända. Dessa nådde den engelske monarken Karl I, som kallade van Dyck till London. Hans framgång i ökade i England med rekordfart och redan efter en kort tid var han berömd. Han målade porträtt av kungen, drottningen, kungabarnen och en lång rad hovfunktionärer, såsom dvärgen och gycklaren Jeffrey Hudson.

1632 adlades van Dyck och året därpå utnämndes han till kunglig hovmålare och tilldelades en riklig pension. Han gifte sig med dottern till Lord Ruthven. Under den senare delen av sitt liv gjorde han huvudsakligen slutjusteringar av porträtt, som hade målats av hans elever efter hans direktiv.
Van Dyck fick stort inflytande på engelskt porträttmåleri och vissa konsthistoriker anser att han var skaparen av den engelska målarskolan. Han var känd för att gärna måla personer med kort spetsigt skägg, som efter honom har kallats vandyke.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar