söndag 30 maj 2010

När stickningen kom till byn.....


Man vet att stickningen är en gammal teknik eftersom arkeologer funnit fynd från 300-400-talen vid utgrävningar av den koptiska kulturen i Egypten. I södra Europa har man funnit fragment av vantar för kyrkligt bruk som kan dateras tillbaka till  500-talet. Sakta men säkert spred sig stickningen i Europa och kring 1400-talet kan man säga att stickningen blev mer allmänn.
Stickningen hade hög status ansågs som en fin konst. Bertram i Buxtehude målade i slutet av 1300-talet en altarmålning där jungfru Maria sitter och stickar, längst ner till vänster på bilden. 

Erik XIV var en modeintresserad kung som importerade modenyheter från kontinenten. I dräkthistorisk litteratur kan man läsa att stickade silkestrumpor importerades år 1562. Det sades att ett par silkestrumpor kostade lika mycket som en kammartjänare hade i årslön. De stickade strumporna hade en viktig roll eftersom byxorna, pluderhosorna, slutade ovanför knät.  


Denna stickade vante är stickad i silke under 1500-talets mitt. Den är mönsterstickad i flera färger och har instickade ringar i guldtråd på vissa fingrar. För att få fram guldtråden har man lagt en förgylld silverlan kring en kärna av silke.
Under 1600-talet började stickningen utövas allmänt i Sverige. Det var Magna Brita Cracau som förmedlade kunskapen att sticka. Hon hade lärt sig denna sköna konst i Holland och tagit med sig kunskapen till Sverige när hon gifte sig in i högaristokratin.

Strumpor 1900-1910

Bland adeln ansågs det ädlaste materialet till stickning vara silke men när kunskapen spred sig till allmogen tog man det material som fanns i närheten, ull.
Ullen har en fantastisk egenskap, den värmer även i vått tillstånd vilket var praktiskt för dem som var tvungna att ge sig ut på arbete i alla väder, de slapp att frysa. Det vanligaste plagg som stickades var strumpor.
Numera stickar vi inte för husbehov utan för att det är roligt. Det kommer hela tiden nya garnkvalitéer och nya modeller. har man långt till garnafären finns det nätbutiker och är det brist på  idéer är det bara att gå ut på nätet och bläddra bland alla de bloggar som finns att inspireras av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar