söndag 23 maj 2010

Ett manligt intryck till en späd kvinna!


 
1890-1893

Modet under 1800-talet var stilblandningarnas tid.  Empire, nyrenässans och nyrokoko är några av de stilar som var moderna. Allt kunde inte blandas samtidigt men vid en tillbakablick av detta århundrade syns tydliga influenser av modet genom ett flertal århundraden.
Artonhundratalets mode  var inte bara ljuvt och sött för de kvinnor vars män hade ekonomiska möjligheter att betala för det vackra och välsydda hantverket. En trend som kom och gick var de manliga influenserna på kvinnodräkten.

1892-97

Krage och slag, den manliga kostymens detaljer, som utvecklats under detta århundrade, var populärt på den kvinnliga tudelade dräkten. Formgivningen var inte exakt som den motsvarande manliga utan mjukare i sin utformning men grundformen fanns där.
Denna typ av dräkt från sent 1800-tal var populär på våren när den tjocka vinterkappan kändes lite "för mycket".
Ridjacka 1885-86


Ett annan alternativ för att få en manlig ton i kläderdräkten var att ha militära detaljer som förstäkte intrycket. En ståkrage som satt åt mot halsen och ärmavslut som betonades genom olika påsydda band och snoddar påminde om den dräkt som militärbefäl bar.

En gräddvit detalj i ett sidentyg, mönstrat med små blommor. Kan det vara mer feminint?
Ursprungligen började man inom den brittiska armén under sent 1700-tal att ha denna typ av detalj inom kavalleriet.


1872

Under 1800-talet hade man börjat bygga järnvägar i ett flertal av de europeiska länderna. Detta medförde att man enkelt och förhållandevis snabbt kunde ta sig till kusten för rekreation.
För att åka på denna typ av resa var det lämpligt att uppdatera sin garderob efter senaste snitt. Militära detaljer var fortfarande populärt men om man skulle på semester till havet kunde det passa med en dräkt i marin stil.
Dessa kläder var ofta bekväma och praktiska i förhållande till den övriga garderoben. Tyget var ett kraftigt bommullstyg, randigt i vitt och blått där den blå färgen kom från indigon.


Trots att klänningen var avsett för rekreation och vila så var det ändå viktigt att ha korsett under. Modellen var vanligtvis skuren i en dekorativ spets ner mot kjolens nederkant och några knappar i gulmetall knöt an till det militära. Till denna dräkt ansågs det passande med en stråhatt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar