fredag 1 mars 2013

Bord duka dig!





Nobeldukning Bild: DN


 Vem har inte sett Nobelfestligheterna , åtminstone på TV och betraktat de fantastiska dukningarna med de vita damastvävda dukarna och det fantastiska porslinet.
Första gången som en borddukning i Norden nämns är i Eddan, från 900-talet. Hur länge det dukade bordet har täckts med en vit duk är svårt att veta men det finns kyrkomålningar som visar att rika människor haft duk på bordet sedan åtskilliga år.


Nattvarden. Målning av Leonardo da Vinci

En av världens mest berömda målningar, Nattvarden, av Leonardo da Vinci målad under 1400-talets sista år, visar hur alla sitter samlade runt bordet med den vita duken på.


 
Ordet bord betyder egentligen bräda och sägs komma från gamla fartyg. När man gick ombord på ett fartyg satte man foten på brädorna sedan höll man babord eller styrbord.
För väldigt länge sedan hade man en bräda i knät och på den åt man. När servetten kom i bruk var det inte som nu. Då hade man en lång servett som lades i knät för alla som satt på rad vid bordet.


File:Les Très Riches Heures du duc de Berry Janvier.jpg
Bild: En av sidorna ur bröderna Limbourgs kalender 1412-1416
September-vinskörd


Under senmedeltiden satt de förnämsta personerna vid ett eget bord. de var gärna lite upphöjda på ett podium och hade en baldakin över sig. En import från Orienten som hade en praktisk funktion. Man slapp att få nedfallande skräp från taket.




Förr i tiden när man hade en eldstad i mitten av rummet dukade man runt den. När eldstaden flyttades till ena hörnet innanför dörren fortsatte man ändå att duka på samma sätt som tidigare. Placeringen var klar. Husbonden satt i högsätet. Hans äldste son satt till vänster om honom. Än idag placerar vi våra gäster runt bordet allt efter vilken rang de har.
Numera sitter kvinnorna ner och äter tillsammans med männen men på medeltiden serverade kvinnorna medan männen åt.




Detalj ur Bayeuxtapeten

4 kommentarer:

  1. Intressant att läsa och se!

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul att du gillar mitt inlägg.

    SvaraRadera
  3. Ja, inte bara detta inlägg. Om röda skor visste jag inte det du skriver i nästa inlägg, så jag följer med spänning din blogg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rött var en exklusiv färg så det var inte vem som helst som kunde gå klädd i den färgen.
      Om man ser på gamla målningar av påvar genom tiderna så är de alla målade med röda kläder och med vitt som skymtar under det röda. Dessutom hade de röda tygskor.
      Inte alls praktiskt men exklusivt!

      Radera