Albertus Pictor, självportätt (ca 1440-1509)
Lids kyrka, Södermanland
Det har varit jubileum. Sveriges störste medeltida konstnär Albertus Pictor har firats eftersom det år 2009 är 500 år sedan han gick ur tiden.
Albertus Pictor, eller som han också kallas, Albertus Ymmenhusen, Albrekt Målare eller Albrekt Pärlstickare kom från en liten stad i Tyskland, Immenhausen, efter vilken han också tagit ett av sina tillnamn. I gamla svenska källor dyker han upp som borgare i Arboga 1465.År 1473gifte han sig med Johan Målares änka Anna vilket medförde att han fick både hustru och "atelje".
Han har haft många namn och kallats både målare och pärlstickare (d.v.s. brodör).
Albertus Pictor bedrev två yrken och om man ska se till huvudstadens skattelängder var han framgångsrik.
Hans livsverk – som också omfattar ett okänt antal figurbroderade skrudar – utmärker sig för en överväldigande kvantitet och en imponerande kvalitet. Den kombinationen gör Albertus Pictor till en av de största i svensk konsthistoria.
Alberts illustration av döden som spelar schack från Täby kyrka inspirerade den motsvarande berömda scenen i Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" från 1957. I scenen spelar riddaren Antonius Block schack med den personifierade karaktären döden. Albrekt Målare själv förekommer som en karaktär i filmen. Där spelas han av Gunnar Olsson och deltar i en dialog med Jöns, Antonius Blocks väpnare, medan han arbetar på en kyrkomålning.
Albertus Pictors prägel på kyrkor i Mälarlandskapen och i Norrbotten utgör en för hela norra Europa enastående bildskatt från medeltiden.
Under 1900-talet har kunskapen om Albertus radikalt förändrats. Det som tidigare ansetts vara målat av hans förmodade lärare Peter har visat sig vara målarens ungdomsverk och någon läromästare vid namn Peter har troligen aldrig existerat.
Albertus Pictor skapade också textilier och viss annan utsmyckning, och var även organist och musiker. Han var också pärlstickare, därav namner Albetus Pictor, det vill säga en hantverkare som gjorde broderier i silke och pärlor. Det rörde sig om olika liturgiska plagg, bland annat en mässhake för ärkebiskopen Jacob Ulvsson till Uppsala domkyrka.
Andra arbeten av särskilt hög kvalitet är ett mässhakskors från Flisby och ett gravtäcke från Skoklosters kyrka.
Hans målningar finns bevarade i 36 kyrkor varav sex är signerade. Han drev en stor verkstad i Stockholm och var främst verksam i Mälardalen.
Hakeberga kyrka. Livshjulet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar