Guldgrävare från Queensland omkring år 1870
Bild: Wikipedia
Det finns flera versioner om hur de första jeansen skapades.
Här är en av dem.
Året var 1872 som den bayerske skräddaren Jacob Davis skapade jeansen. Han hade tidigare varit i Kalifornien och provat på att gräva guld i Sacramentofloden men hittade inget.
Jacob hade en idé om att sy kraftiga hållbara arbetsbyxor till guldgrävarna. Han hade några balar brunt tyg som han hade tänkt att sälja som presenning och i brist på annat kraftigt tyg tog han detta. Kanske var han inspirerad av en byxmodell och föregångare som skapades redan på 1500-talet. De kallades för Dungaree och var sydda i tjockt bomullstyg som färgats i indigo, en blå färg.
För att fickorna skulle vara hållbara och sömmarna inte slitas sönder kom han på att placera nitar som förstärkning. Dessutom sydde han en liten ficka där guldgrävarna kunde ha sitt fickur. Redan då fanns den kända läderetiketten med de två hästarna bak på linningen.
Bild: Wikipedia
Byxförsäljningen gick över förväntan och kanske berodde det på att om man blötte ner jeansen och sedan lät dem torka på kroppen så krympte byxorna och antog kroppens form. Detta var mycket uppskattat och många köpte sina Levi’s lite för stora för att sedan kunna krympa till sin kroppsform, s.k. shrink-to-fit.
Jacob ville ta patent på sina ”kopparnitförstärkta midjeoveraller” som de kallade byxorna.
Tyvärr hade han inga pengar till detta och det är här som Levi Strauss kommer in. Patentet beviljades år 1873.
Bild från det patent som söktes år 1873
Bild:http://www.ipwatchdog.com/2014/05/20
När de bruna tyget tog slut sydde han upp nya byxor i ett blåtyg importerat från Nimes i Frankrike.
"De Nimes" stod det på balen, som betyder Från Nimes. Så hade det blå tyget från Nimes i folkmun fått ett namn, denim.
Bomullstyget denim är en av världens äldsta textilier och man kan spåra dess användning hela vägen tillbaka till mitten av 1500-talet, dock utan det numera kända namnet denim.
Denim är väldigt likt jeanstyg men med en skillnad, denim är mer slitstarkt. Tygerna jeans och denim är vävtekniskt sett vävda på samma sätt, kypert, men denim är vävt med en vit och en färgad tråd, medan jeans är vävt i samma garn både i inslag och varp, alltså med två likadana trådar.
Det tog lite tid innan jeansen började kallas jeans men numera är ordet är ett väl förankrat.
Benämningen började användas under 1930-talet.
Troligen kommer ordet från sjömän från Genua som på amerikansk slang kallades för jeans. De hade byxor med vida ben som skulle kunna rullas upp när de skulle svabba båtdäcket. Byxorna skulle kunna användas torra som våta och kunde därmed torka snabbare.
År 1960 var första gången som Levis började kalla sina byxor för jeans i sin reklam.
Marlon Brando, Elvis Presley och James Dean i jeans.
Under 1900 talets andra hälft utvecklades jeansen från att ha varit enbart arbetskläder till att bli modeplagg. 1950-talets tonåringar hade idoler som James Dean och Marlon Brando, kända från filmer som "Ung rebell" och "Storstadhamn", tuffa och klädda i jeans. En annan stor ikon var Elvis Presley som gärna bar jeans när han stod på scenen och rockade.
Bild: miriamskafferep.com
Iprincip är jeans ett unisexplagg även om det finns modeller avsedda för det ena eller andra könet. Själva byxan ser idag likadan ut för både killar och tjejer. På 1950-talet när jeansen anlände till Europa hade killjeansen gylf fram medan tjejerna hade dragkedja i sidan. Så var förblev det några år innan sidodragkedjan gled fram och blev en gylf.
Jeansens status har förändrats från slittåligt arbetsplagg som via rebellen blev ett plagg för ungdomen och numera bärs av alla åldrar för att användas vid de flesta tillfällen. Det kan man kalla revolutionerande!
Undrar om herrarna Strauss och Jacobs ens i sin vildaste fantasi skulle förstå vad de skapat.......
......och hur tillverkningen skulle gå till?
Tack för sammanställningen! Jag hade en hel del historiskt nytt att lära av detta.
SvaraRaderaOch tänk vilken genomslagskraft produktplacering på film har ;-)
Visst är de intressant hur ett praktiskt skräddarsytt arbetsplagg, för män på andra sidan jordklotet, kan bli ett par byxor för alla åldrar över hela vår jord...
Radera....och det där med skräddarsytt, det var länge sedan.