fredag 5 februari 2016

Köpa nytt!?


 
Bild: Casual Friday

Visst har vi det bra. Inte alla men många av oss.
Vi kan köpa nytt när vi har lust och när det är fullt i garderoben kan vi rensa och kasta bort eller lämna till återvinning, om vi har lust.



Bild: Deers.se

På Textilmuseet i Borås visas just nu en utställning som heter Stilmedveten som belyser den karusell som många av oss är inne i. Klädkonsumtion. Köp-släng.
 Enligt fakta från utställningen har svenskarnas textilkonsumtion ökat med 40 procent de senaste tio åren. De senaste trettio åren har konsumtionen av textilier nästan fördubblats!Varje år köper vi i Sverige 12,5 kilo kläder per person. Det är mer än ett kilo i månaden!
 
 
Bild: Miljonnytta.se
 
Bomullsbusken växer i länder där rent vatten ofta är en bristvara där buskarna blir kraftigt besprutade med olika typer av gift som kan vara kvar i fibrerna när vi köper ett plagget.
Inte nog med det. Tillverkningen av en enda T-shirt kan kräva ett kilo (!) kemikalier och 6000 tusen liter vatten, Ja, du läser rätt, sex tusen liter!
  
Bild: kste.da

De flesta som syr våra kläder arbetar under svåra förhållanden där en arbetsvecka inte är som här, 40 timmar, utan mycket mer. Dessutom är lönen ofta så låg att även om de arbetar sju dagar i veckan så kan de knappast leva på sin lön.

För att komma tillrätta med dagens snabba klädkonsumtion kan vi, du och jag, börja med att ta ett litet steg i rätt riktning. Släng inte, återvinn. Lämna in det du har tröttnat på till någon av alla de organisationer som tar emot det du ratat.

Bild: Foothillsvac.com

Nästa steg, för du kan göra mer, tänk efter om du BEHÖVER det du vill ha. Om inte, köp inte. Tänk på att nytt blir också gammalt!
Om du ändå är på köphumör, köp second hand. Då har du både tänkt på miljön och troligtvis gjort något för att hjälpa de som inte har det så bra som du. Organisationerna som säljer second hand har ofta en plan för hur de kan hjälpa utsatta människor i och utanför Sverige.
Om du ändå vill köpa nytt, undvik det allra billigaste. För då har förmodligen textilarbetaren haft dålig arbetsmiljö och dålig lön.
Dessutom, undvik köpa kläder i dåliga kvalitéer. Det gagnar ingen. Kläderna håller inte och slitaget på miljön, från plantan via tillverkning, vattenåtgång, sömnad och transport, blir oerhört stort.
Varför inte sy om det du redan har. Fixa, förkorta, förläng och applicera. Skapa nytt.
Eller, varför inte byta kläder med någon som också vill byta.
Den 16:e april arrangerar Naturskyddsföreningen den stora klädbytardagen. Förra året bytte 44 000 plagg ägare.
Gå in på deras sida och kolla om föreningen på din ort är aktiv denna dag.

 Naturskyddsföreningens sida:
http://www.naturskyddsforeningen.se/


Textilmuseet sida:
http://textilmuseet.se/



 Bild: Giftfria kläder.se


 

2 kommentarer:

  1. Kloka ord och tankeväckande fakta! Hur länge varar utställningen?

    SvaraRadera
  2. Hej tygochgarn!

    Utställningen öppnade den 30 januari och håller på till den 15 maj 2016.
    Länk till museet finns ovan.

    SvaraRadera