Bild: Bride Bop
I Skottland är det ingen som drar på smilbanden när mannen klär sig i kilt. Där står kilten som symbol för det manliga och det virila. Kilten ger också uttryck för gamla traditioner och en stark frihetskamp och den som kan påvisa sin härkomst i rakt nedstigande led från en klan är mycket stolt.
Bild: Linda Clifford
Många klaner har egna rutmönster i sin tartan, kilt men de som inte har sina rötter i någon speciell klan kan komponera ett eget mönster till sin tartan.
Ordet tartan kommer från det franska ordet tiretaine och användes för betydelsen av färgat ylletyg. På gaeliska, det skotska språket, kallades den rutiga filten breacan.
Bild: www.tartansauthority.com
Det var i slutet av 1500-talet som man i Skotland började klä sig i det fina ylletyg som så småningom skulle bli kilten. De första åren in på 1600-talet klädde man sig i den lilla kilten som innehöll fem yard tyg, (En yard är 0,9 m) d.v.s.4,5 m tyg. Det sägs att mannen vid påklädningen skulle ligga ner med bältet under sig sedan kastade han ett stort stycke tyg över ryggen och fäste det över sin vänstra axel med en brosch. Det stora tygstycken var praktiskt att ha och kunde svepas om runt kroppen när man skulle tillbringa natten ute.
Bild: www.tartansauthority.com
Många skämt har berättats om skotska män och att de inte använde kalsonger. Detta är en sanning med modifikation då mannen bar en vit skjorta som knöts mellan benen vilket gjorde att kalsonger inte behövdes.
John Campbell f. 1749
Bild: Wikipedia
Kilten har haft sin betydelse i olika politiska sammanhang. Åt 1707 blev det populärt att bära tartans då det innebar att man visade sitt stöd för Skottland och därmed kunde protestera mot att det skotska parlamentet förenats med det engelska. Maktkampen varade i många år och till sist blev det förbjudet, år 1747, att bära denna klädsel. Beslutet skulle följas, annars hade soldaterna rätt att döda den som inte åtlydde. Den som bodde långt ut på landet och inte kände till regeln eller den som inte hade råd att skaffa andra kläder, skonades inte.Förbudet varade fram till år 1782. Då spreds ett upprop: "Du är inte längre tvingad att bära den omanliga låglandsklädseln." Trots detta tog det lång tid att kiltmodet kom tillbaka då många hade hunnit emigrera till främmande land.
www.scottishclansman.com/
De tidiga tartans var växtfärgade. Det råder delade meningar om varje klan verkligen hade sin egen färgsättning från början eller om det är något som vuxit fram under 1800-talet.
Tygerna var handvävda och det skulle dröja in på 1800-talet innan man industrialiserade tillverkningen.
Det var låglandvävaren William Wilson som hade börjat industrialisera tillverkningen av tartantyger. Därefter tog han tag i arbetet med att struturera upp och göra en förteckning och numrering över olika mönster som tillhörde varje klan.
De allra första kiltarna hade ofta ljusgröna eller ljusblå bakgrund medan dagens kiltar är mörkare i sin färgsättning som mörkblå eller gröna. För högtider är ofta bakgrundsfärgen vit.
Numera finns det 365 klaner och över 3000 tartanmönster.
Dagen kiltar är vävda av ull från Nya Zeeland men vävs i Skotland.Det går åt mycket tyg till en kilt. Tyget är 3,7 meter brett. Det delas på mitten och sys ihop till en längd på cirka 7,4meter. Den sömnaden är maskingjord och är den lilla del som görs för maskin. Tyget vävs med en speciell kant som kallas shuttle-cut edge, gör att kilten inte behöver någon fåll längst ner. Antalet veck på kilten beror på mannens storlek men också på önskan om täthet på veck. Strax under trettio veck brukar vara maximum.
Den handgjorda kilten är sydd av tjockt tyg som finns i olika kvalitéer som och knäpps med två spännen på höger sida. Den maskingjorda kilten har sina spännen på vänster sida.
Kvinnornas kilt har inta samma långa historia. De började bära kilt i slutet av 1800-talet. Innan dess var det vanilgt att kvinnor bar en tartanmöstrad schal.
Bild: The Scottisk Trading Company
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar