Den som inte vill följa den senaste trenden utan vill gå sin egen väg kan hitta spännande enkla krukor på loppisar och på auktioner.
Krukan Wasa Bild: Bloggen skynda fynda
En kruka som började tillverkas på 1930-talet är Wasa. Det var Uppsala Ekeby som tog fram modellen i flera färger.
Bild: Bloggen lyckans smed
En annan kruka som också tillverkades av Uppsala-Ekeby är Gunilla. Året var 1952 då man tillverkade de första krukorna för att sedan fortsätta fram till 1970-talet. Det fanns fem storlekar i tre olika kulörer och formgivare var Bertil Nilsson.
Vinda ett ytterfoder som designades av Stig Lindberg för Gustavsberg, Tillverkningen började år 1950 och varade i tolv år. Ytan har en grov struktur i reliefmönster. Så klassisk i sin design att den skulle passa i de flesta hem även idag.
Linné Bild: porslinet.nu
1950-talet bjöd på valfrihet. Det fanns krukor med glasyr och utan glasyr. Krukor med räfflade mönster och släta krukor med glasyr i olika färg. Bara att välja. En av de modeller som tillverkades i tre storlekar under denna tid var Linné.
Bild. Bloggen skynda fynda
En bit in på 60-talet, närmate bestämt 1967, började man tillverka Lansett, blått eller vitt fanns att välja mellan. Vid denna tid var det mesta annars brunt och orange när det gäller färgsättning i hemmet och inredningsdetaljer.
Gulgrön Vera Bild: Precisensan
Vera var en annan populär kruka från 60-talet. Den passade utmärkt till de tunga furumöbler med knaggar och grov struktur som var högsta mode.
Waldemarsuddekrukan. Design Prins Eugen.
Bild: Gustavsbergs porslinsfabrik
För den som inte kan eller vill fynda på loppis kanske Waldemarsuddekrukan passar. Den har "alltid" funnits och passar in i de flesta miljöer.
Eller varför inte vira in krukan i ett papper och slå ett snöre runt?
Bild: Bloggen enpojkmammasvardag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar