onsdag 6 juni 2012

Förkläde, behövs det?


Bild:  sovintagepatterns.com  

Förklädet, detta plagg som man ibland kan hitta på loppisar, sitna och väl använda, sydda i tyg som ger en känsla om forna dár.
Detta plagg, ett av våra mest omhuldade och praktiska som nu nästan gått i graven. I den mån något förkläde sys så är det förmodligen i samband med folkdräkter även om det nu finns retromönster som återupplivats.


Folkdräkt från Toarps sn,
förkläde av mörkblå rask och rosa sidenband
Dräkt med drag från 1600-talets modedräkt
Bild: boken Folkdräkter

Hur länge förklädet har funnits vet man inte men på bilder från medeltiden ser man kvinnor i tjänande ställning som bär förkläde.
Troligt är att förklädet blev ett plagg som bars under 1500-talet där det spelar en roll i den representativa högreståndsdräkten. Därefter förekommer den i växlande form och utstyrsel ända in på 1800-talet.


Marie Antoinette med sina barn 1787. Målning av Élisabeth Vigée. Lebrun

I slutet av 1600-talet var förklädet kort och brett.
Vid mitten av 1700-talet påverkar barocken förklädets utseende. Då syddes det av ylle eller linne och vid högtid rask, som var ett vaxat ylletyg. Det sena 1700-talets förkläde fördelades jämnt runt midjan och lämnade en smal springa bak där kjolen syntes.
Under början av 1800-talet var det empiren som påverkade förklädet som blev stora och sydda i smalrandigt ylle, bomullsbatist eller kattun.


Florence Nightingale och hennes syster Parthenope
Målning av William White 1836
Bild: Fashion, förf. Aileen Ribeiro

Längre fram i mitten av 1800-talet blir förklädet mindre vanligt för att mot periodens slut försvinna i högtidssammanhang.
Även männen har burit fökläden sedan långt tillbaka men då i arbtet som hantverkare.
1900-talets förkläde minskade i antal när de mönstrade städrockarna tog över.



Förkläden 1967
Bild: Stjernfalls blogg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar