fredag 6 januari 2012

Gul, optimismens färg!


Bild: Svt.se

Gult är solens, guldets och den mogna sädens färg. Gult sägs stå för energi, intellekt och intuition. Dessutom sägs gult symbolisera godhet, optimism och framtidstro.




Bild:  Tjernhus blogg
Den som får en bukett gula rosor av en vän och har kunskap och blomsterspråk och färgsymbolik, kanske blir misstänksam och undrar om något är fel eftersom gula blommor länge förknippats med falskhet.

Bild: Martinfransson

Förr ansågs gult symbolisera vissnandets färg, även om det fortarande var en gnutta grönt i det gula. Det var också det ondas, förräderiets, feghetens och avundsjukans traditionella färg.
Långt tillbaka i tiden kunde man bestryka en förrädares dörr med gul färg.


 Judaskyssen, Giotto, Fresk i Arenakapellet, Padua, Italien. 1303-1306

Inom den kristna konsten var det vanligt att förrädaren Judas Iskariot framställdes i en gul mantel.
När det gula hade en varmare ton och liknade guld, kunde det inom kristendomen, betyda "det eviga ljuset" d.v.s. Guds härlighet och makt.

Bild: Byggkatalogen

Gult är också en varningsfärg. Där den gulsvarta tejpen är uppklistrad finns det fog för att vara försiktig.
Förr i tiden var den gula färgen en pestsymbol. Där det fanns ett gult kors målat på dörren fanns det pestsmitta i huset. Det skepp som hade en gul flagga i masten när det anlöpte hamn visade med flaggan att det fanns pestsmittade ombord. Detta för att varna andra på land.
Det gula ansågs som en besmittad färg.

I förbjudna Staden i Peking är taken lagda med glaserade gula takpannor
 Bild: Reseguiden

I de flera asiatiska kulturer är gult den regerande färgen. Lika exklusiv och symboliserande som purpurn en gång varit i de europeiska kulturerna.
Kinas första nationsflagga hade gul bakgrund eftersom gult står för "mitten" i kinesisk kultur och det mandarinkinesiska namnet på landet är "mittens rike".
I det gamla Kina symboliserade gult ålderdom. Kineserna har försett gult med en övermakt utan motsvarighet någon annanstans i världen och det var kejsares färg under Mingdynastin och Qingdynastin.


Den kejserliga flaggan under Qingdynastin. Bild Wikipedia

Den kejserliga familjen i Kina betraktades som i rakt nedstigande led härstammande från Solen, som var helig, därför hade kejsaren och hans söner ensamrätt att bära gult. Kanske har detta sin grund i att kinesernas textila material var och är siden. De färgade ofta sina textilier med gardenia om det var gult de ville ha. Deras färgeriteknologiska standard var hög och siden var ett tacksamt material att färga. Det sög å sig mycket pigment och därmed klarade man av att färga textilier med god hållbarhet.

Bild: fittforcefive.wordpress.com

Att gult, i Europa, hade en nedsättande symbolladdning för kan bero på att det inom textilfärgning finns många växter som ger gula färger. Dessa är inte så hållbara och blir lätt blekta vilket medförde att den gula färgen hade låg status och sågs som simpel.
Inom ålderdomliga dräktområden i Sverige bar kvinnorna gula ylleförkläden vid sorg. Deta skulle kunna symboliseras som att den sörjande hade fullt upp med sin sorg och tänkte inte på sitt utseende.

Merkurius, gudarnas budbärare.
Bild: Nationalmuseum, Stockholm

I grekisk kultur förknippas gult med snabbhet eftersom den antika mytologins Merkurius, den kvicke budbärande guden, som hade guldvingar på sina sandaler och sin hjälm.
Bild: Tove Eriksson

I aztekisk kultur symboliserade den gula färgen mat. Majs var deras viktigast föda, därav den gula symboliken.




Alla riksdagspartier har en mer eller mindre blomliknande symbol för sitt parti. Miljöpartiet har valt den gula maskrosen. En blomma som i sig själv är väldigt färgrik men som vid växtfärgning inte alls fungerar. Det blir möjligen an svagt beige ton på ett välbetat ullgarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar