tisdag 15 november 2011

Generationsbyte i språkbruket!

Reklam för klädkedjan Algots.
Mannen på bilden är världsmästaren i boxning Ingemar Johansson,

För den fullvuxna generationen finns det ord som knappast inte används länge. Ord som en gång varit självklara men som nu har bytts ut mot andra likvärdiga ord eller rent av dött ut.



Vad sägs om blåställ. I ordboken får man veta att det är arbetskläder som traditonellt tillverkats av blått tyg.
Koreaduffel var en rock med huva. I motsats till den klassika duffeln hade den dragkedja och var gjord i ett vindtätt gönt material. En typ av parkas.

Braxor. Ja, kanske används det ordet fortfarande, byxor betyder det.
Cykelklämmor då? Känns det bekant? En liten metallklämma som herrarna satte fast i nederkanten av sina byxor för att inte dessa skulle trassla in sig i kedjan under cykelturen.


Bild: Dalaregementsmuseer.se


För att hålla byxorna uppe behövdes det hängselstroppar. 
På insidan av herrbyxorna fanns förr två knappar i linningen där man knäppte fast hängslan. Änden på hängslan var formad som ett upp och nervänt V och det var detta som man knäppte fast.

Nylonskjortan sågs som höjden av modernitet. Den var lättvättade och strykfri men ofta obehaglig att bära eftersom den kändes svettig och våt eftersom den moderna fibern inte kunde absorbera vätska.

Bild: Maria som sagt

Medan männen hade cykelklämmor så investerade det täcka könet ( inte det täckta utan täcka)  i kjolskydd. Dessa skydd kunde köpas och monteras på cykelns bakhjul för att skydda kjolen. Då var det också lämpligt att vara varmt klädd och ha kalasbyxor under kjolen. Under kalasbyxorna var det obligatoriskt med ett par onämnbara, altså trosor!



Underbyxor är kanske ett bättre ord.
Bild: Textilakivet, Västernorrland.

Ett annat ord för kvinna var donna.  Om hon var förlovad och därmed någon lycklig ung mans fästmö var hon en fjälla. Om den unga damen skulle gifta in sig i en "finare" familj så kanske hon behövde gå på charmskola. Ett pivatägt institut där man lärde sig kunskaper i etikett, det som numera kallas social kompetens.
En vågad donna köpte gärna ett kyssäkta läppstift. Ett positivt ord som användes i reklam för läppstift.
Ofta sades det att materialet i läppstiftet var torkad fågelspillning och fett och att den röda färgen kom från kochenillelusen.

Bild: Aunt Molly
Glojärn var slang för glasögon. Den som använde glasögon kallades ibland glasögonorm. Eftersom uttrycket var nedlåtande för den som bar glasögonen så är det lätt att dra slutsatsen att det var före den tid då glasögon kunde vara ett uttryck för personligheten, på ett positivt sätt. Numera följer glasögonbågarna och dess mode tätt samman med den övriga modetrenden.

Bild: Morbeget.se

Barnen hade livstycke.  Både pojkar och flickor hade långstrumpor. Dessa hölls uppe genom att vara försedda med en knapp vilken träddes in i en bit resårband som satt fast på livstycket.

....för att inte tala om allt vad jeansen kallades innan de blev jeans!





1 kommentar:

  1. Gammal reklam är så snygg. Ordet blåställ det använder jag fortfarande.

    SvaraRadera