måndag 23 maj 2011

En märklig duk!



Märkduken är en märklig liten duk.
Den utfördes oftast av unga flickor i  borgerlig eller högreståndsmiljö. Könsrollerna var sådana att  flickornas miljö var och skulle fortsätta vara hemmet där en av uppgifterna att hålla ordning på hemmets textilier. Detta gjorde man genom att ha personliga monogram på kläder och numrering på dukar och tabletter.

Bild: Needleprint

Flickorna började sy när de var små. Det var inte ovanligt att de lärde sig de första stygnen när de var fyra-fem år gamla. Det gällde att börja i tid för att utveckla sin skicklighet och dessutom hörde det till god ton i dessa kretsar.
Mönster och motiv hämtades från tidigare generationers märkdukar eller från mönsterböcker. De tidigaste mönsterböckerna gavs ut i Tyskland på 1500-talet.
Under 1600-talet var de vanliga i adliga familjer och under 1700-talet nådde mönsterböckerna de borgerliga kretsarna.
Alla hade inte råd att köpa böcker så det kopierade mönster. Detta medför att man ibland kan se en förvandskning an ett mönster. Detta förklarar varför många märkdukar är lika varandra.



Oftast räckte det inte med att flickan sydde sin märkduk i korsstygn dessuton skulle hon sy en duk i tunt tyg med olika bottensömmar och vitbroderier.
En duk med lagningar som så likt som möjligt efterbildade strukturen hos olika sorters tyger ingick också i hennes uppfostran.
Dukarna är vanligtvis sydda med silke- eller ullgarn på tuskaftvävt ylle.

Bild: Wikimedia

Föruton bokstäver är det vanligt att det finns olika små motiv utspridda över ytan.
Det var vanligt att syerskan, det förutom rader av bokstäver och siffror,  placerade ut sitt och några av familjemedlemmarnas monogram samt årtal på duken.
På vissa märkdukar finns det ibland svarta monogram. Det brukade betyda att någon nära anhörig avlidit medan duken broderades.


Bild: Wikimedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar