onsdag 2 februari 2011

Venetiansk spets, något för herrar?


Gustav II Adolf

På 1500-talet skattades den sydda spetsen högt. Kungar och fältherrar lät sig porträtteras med spetskrage och breda spetsmanchetter tillsamans med svärd och andra vapen. En av dem var Gustav II Adolf.


Italiensk reticellabroderi

Venetianska spetsar räknas fån 1500-talet och långt fram i tiden som de förnämsta i Europa italiensk spets anses vara föregångare till all sydd spets där det är det medeltida reticellabroderiet som ligger till grund.



I en lagun utanför Venedig ligger Burano. Den plats som gjort sig känd för att ha de bästa och vackraste spetsarna.Där syr man två huvudtyper av mönster. Veneziatypen efterliknar Venedigs Canal Grande med stora mjuka slingor blandade med blommor och har dessutom ofta små knutar. Den andra typen, Burano, försöker efterlikna fisknätet med en finmaskig nätbotten.


Från början gjordes spetsen som avslutning på vävda tyger av de trådar som fanns i kanten på tyget. Under 1500-talet trycktes flera mönsteböcker både för sydda och knypplade spetsar. Böckerna möjliggjorde att spetsen spreds över Europa.
Än idag kan man se äldre kvinnor sitta i döröppningen tillsamman eller var för sig och sy spets.


Det finns en gammal legend som berätar om den allra första sydda spetsen.
En ung venetiansk sjömanshustru fick en sällsynt alg, kallad sienernas spets, av sin man. När han gav sig ut på havet igen ville hon föreviga gåvan hon fått. Hon sydde en spets efter algens vackra mönster som bildades av dess nervtrådar.





För den som vill veta mer finns det ett spetsmuseum i Burano, Italien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar