onsdag 3 november 2010

Astrid Sampe, mästare och förnyare!


En favorit inom det textila området är Astrid Sampe som var en av Sveriges mest framgångsrika textilindustridesigner. 
Som chef för NK:s textilkammare ( ca 1937-1971) hade hon alla möjligheter att satasa på de designers som hon ansåg vara intressanta och som hon trodde på.
1955 lanserade hon och Textilkammaren vad som kom att kallas Linnelinjen. Det var en tämligen revolutionerande satsning eftersom man reviderade det traditionella linneförrådet. Textilier som bordsdukar, servetter och lakan skapades för att passa den moderna människan.


På 1950-talet var tryckta handdukar något nytt och det blev mycket populärt i Sverige. Särskild Astrid Sampes "Perssons kryddskåp" som var tillägnad keramikern Signe Persson Melin, som i början till 1950-talet gjorde en uppmärksammad serie kryddburkar i keramik med lock av kork.


Astrid Sampes har skapat ett flertal klassiker, en av dem är Thermidor ett av bidragen till kollektionen Signerad textil.
Det användes bland annat på amerikanska ambassaden i Oslo.


När hon år1954 visades den uppmärksammade textilkollektionen Signerad textil deltog hon med sitt eget  bidrag Windy way.
Andra stora namn som deltog på den tiden var Viola Gråsten, Alvar Aalto, Karl Axel Pehrson, Olle Baertling, Stig Lindberg och Sven Markelius bland andra.
Hon gjorde textilier till utställningar i Paris och New York.
Besökarna i Paris lär ha blivit hänförda över den ljusa interiören. Det var modernism med svebsk tolkning och stilen kallades snart Swedish Modern. En enkel, informell och bekväm stil som passade alla.
Två år senare, 1939, upprepades en svenska succén på världsutställningen i New York.

Blåblad av Astrid Sampe(1939). Screentryck på bomull.

Bland hennes många inredningar kan nämnas kvinnofängelset i Hinseberg, svenska ambassaden i Tokyo och en serie mattor till Dag Hammarskjöldbiblioteket i New York. På 70-talet blev den framåtblickande Astrid Sampe först i Sverige med att göra databaserade textilmönster.
Hennes avskalade design beskrivs av Nationalencyklopedin som ”ett koncentrat av Swedish Modern”.
Att räkna upp vår världsberömda textilkonstnärinnas alla meriter och utmärkelser skulle ta ett enormt utrymme i anspråk. Men här är några exempel även om det är hennes verk som talar.


1961 fick hon Förenta Nationernas uppdrag att rita mattor till Dag Hammarskjöldbiblioteket i New York. Samma år erhöll Astrid Sampe Vasaorden.
1963 blev hon medlem av American Institute of Interior Designers, AID.
Under resten av 60-talet hann hon bl a arrangera utbytesutställningen "Living off Trays"mellan Council of Industrial Design och Peter Jones i London samt Svenska Institutet och NK, nyinreda statens representationsbostad på Haga Slott, inreda M/S Saga, M/S Patricia och M/S Hispania samt visa en retrospektiv utställning på Borås museum.
70-talet började Astrid Sampe med att göra de första databaserade textil- mönstren i Sverige, vara textil konsult vid inredningarna av Hotel Reisen, Konserthuset och Trygg-Hansas nya hus, samtliga i Stockholm. Under 70-talet hann Astrid Sampe också med att vara konsult vid inredningen av Borås nya kulturhus, teater och museum och 1980 belönades hon med HM Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band. 80-talet inledde hon med att bl a medverka som konsult vid inredningen av talmannens bostad i Riksdagens hus och talmannens representationsbostad samt att bli hedersmedlem i KIF-STOK.

http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=2798&customize=yes

Astrid Sampe levde mellan 1909 och 2002. Hon utbildade sig på Konstfack och Royal Collage of Art i London. Sampe verkade som textilkonstnär och konstnärlig ledare. 1989 fick hon professors titel.
Hon var den som införde färg i det tidigare vita linneförrådet.
Hennes motto ska ha varit Ordning är frihet.



Boktips:
 Tidlösa mönster textilkonst från 1950-talet av Gisela Eronn. ISBN 978-91-1-302351-9
Tryckta tyger av Inez Svensson som var assistent till Sampe.


P.S. I boken tidlösa mönster kan man läsa om varför Astrid Sampe hade efternamnet Sampe.
Hennes farfar, Samuel Pettersson startade en textilgrosshandel i Tranbodarna i Stockholm.Eftersom butiken kallades Sam P.  tog han sig namnet Sampe och på den vägen är det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar