10-gruppens färgstarka tyger har alltid legat rätt i tiden. De är mer popuära än någonsin och med en egen sida på facebook.
Juast nu firar de sitt 40-årsjubileum med en stor utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. MÖNSTERKRAFT! är som utställningens namn. Både mönster och kraft är vad dessa designers haft och fortfarande har.
Deras välkända mönster har blivit en del av den moderna svenska designhistorien.
I MÖNSTERKRAFT! har de samlat textila mönster, skisser och formgivna produkter ur 10-gruppens färgstarka produktion. Utställningen är en rik inspirationskälla för alla som är intresserade av färg och form.
Många är de mönster som formgivits av 10-gruppen, ca 700 och är det inte tyger så är det tapeter.
I boken 10-gruppen mönstertryck kan man läsa om hur allt började.Det var Inez Svensson som i egenskap av konstnärlig ledare för Borås Wäfveri, köper hon in tygmönster av de blivande 10-grupparna Gunila Axén och Birgitta Hahn, och tar sig an Tom Hedqvist som praktikant.
1970 grundar hon 10-gruppen med nio yngre men likasinnade formgivare och textilkonstnärer. De är alla frustrerade över att deras bästa mönsteridéer ratas av dåtidens textilföretag, med fega företagsledare och gråtrista, småmönstrade ideal. Målet var att själva styra processen hela vägen och solidariskt jobba tillsammans med försäljningen.
"Jamaica" Birgitta Hahn
Flera av deras mönster är lätta att känna igen. De har den utpräglade grafiska effekten och den lysande, kontrastrika färgskalan.
”Jamaica” är en bästsäljare som klätt många tusen Ikeasoffor. Hennes böljande blad i livliga färger har nu kommit i en svart-vit variant.
Här är samma mönster uppsydd som brandfilt 120 x 120 cm med fodral i design av 10-gruppen. En produkt som säljs genom ett försäkringsbolag.
En annan produkt som förknippas med 10-gruppen är necessärerna. De ä uppsydda i ett flertal mönster och materialet ä vaxat tyg. Praktiskt och hållbart.
10-gruppens utställning på Formex 2010.
10-gruppens historia blir också en berättelse om tiden, med oljekris, tekoindustrins kollaps och yuppieeran, då intresset för dem svackar i Sverige samtidigt som den franska exportmarknaden växer sig stark. Numera produceras gruppens tyger i Finland, på samma ställe som Marimekkos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar