MMF- smaka på det, det är inte bara en förkortning av ett namn utan också symbolen för ett gediget företag som som haft sitt säte i Båstad i över nittio år.
Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) var prästdotter men utbildade sig till vävlärare. Hon var föreståndare vid Malmöhus konstförenings vävskola men fick sparken därfrån eftersom hon ansågs vara alltför modern. Genombrottet som konstnär kom i och med utställningen på Liljevalchs år 1934. Hon gifte sig inte och fick inga barn och när hon dog bildades ett aktiebolag, MMF AB.
MMF inspirerades av många epoker och kulturer samtidigt som hon bar fram det nordiska kulturarvet och sammanflätade dessa element till sin egen stil. Hon använde gärna en dov, jordnära färgsättning som så småningom blev hennes eget signum samtidigt som hon följde med tidens inriktningar och trender.
I sina kompositioner hade hon stor nytta av sin kunskap i konsten att rita mönster. Där var hon fantastisk!
Bruna heden.
Art déco inspirerade Märta Måås-Fjetterströms mönsterproduktion på 1930-talet.
Foto MMF
Kvalitén på de mattor som vävts i ateljén tillsammans med det unika formspråket är förmodligen en av de orsaker till att MMF är så stor även utomlands.
Detta märker man på Bukowskis där det finns en stor efterfrågan från länder som Italien, Frankrike, England och USA, bland såväl inredare som modehus.
Nyligen var det en jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Många av utställningsföremålen är signerade den stora mästarinnan, men även en hel del ur senare produktion visades för allmänheten.
Ordspråksmattan ritades 1914-1916.
Idag hittar man den bland annat på biblioteket i Alexandria.
Foto: MMF
Staffan stalledräng 1909
Korna 1930
Färgeriet
I MMF-husets källare finns sedan 2006 ett färgeri med 8 ton ullgarn i 1074 nyanser!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar