tisdag 30 augusti 2011

En klassiker!

Designklassiker: Stol nr 14

IKEA i all ära men det var böjträ­klas­sikern från Gebrüder Thonet som var den första möbeln att packas i ett platt paket.
Formgivare var Michael Thonet som räknas som en av industridesignens pionjärer. Han ansåg sig behöva sex delar och några skruvar.
Från 1830-talet experimenterade han med framställningen av möbler, främst stolar, i böjträteknik och en av de första produkter som han tillverkade var stolar i böjträ, dessa visade han på en utställning år 1840.
Det var möbler som låg i tiden och var skapade för industrialismens nya marknader där det fanns ett skriande behov av praktiska och mer funktionella möbler.


Denna enkl stol kom att kallas stol nr 14 eller wienerstolen konstrurerades 1859 och som kom att bli Thonets huvudprodukt.
Den 1859 framtagna stolen nr 14, även känd som Konsumstuhl Nr. 14, räknas fram till våra dagar som "stolarnas stol".
Att stolen blev populär kan man förstå när man vet att den fram till 1910 hade tillverkats i mer än 50 miljoner exemplar.
Stol nr 14 har genom åren varit populär som caféstol. När patentet gick ut i slutet av artonhundratalet fanns ett 60-tal konkurrerande ­fabriker.
Stolen fick en guldmedalj vid världsutställningen i Paris 1867.
I år fyller den slanka tidlösa kaféstolen 150 år.

I Sverige är det Gemla wienermöbler ­som tillverkar stolen sedan förra sekelskiftet.
Dessutom har IKEA en enklare lackad variant, Ögla, som är tillverkad av kompositmaterial.


Andra varianter av samma företag.

Skrivfåtölj




Le Corbusier lovordade hans skapelse genom att säga : ”Aldrig förr har det skapats något mer elegant och genomtänkt för sitt syfte, mer exakt i sitt ­ut­förande och lämplig för praktisk användning.”


http://www.arkitekturmuseet.se/ung/utstallning/vitra/stol1.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar