onsdag 25 maj 2011

Hanna Ryggen vågade ta ställning!

Spania, 193x221 cm. Bild: Fogtdals förlag.
Hannah Ryggen var en konstnär som ända från början av sitt konstnärsskap gick sin egen väg. Hennes vävda bilder är fulla av symbolik, satir och politik. I väven Spania, vävd 1938, visar hon tre sidor av det kommande kriget. Till vänster ser man den spanske diktatorn Franco som har en svart mask för ansiktet. I mitten ser man skyttegravarnas offer och till höger en naken man som symboliserar folkets sårbarhet och segervilja.
Väven har ofta ansetts som ett svar på Picassos målning Guernica som också den tar upp ämnet krig och krigets fasor. Synderskan. 1926,  190x122 cm.
Hannah Ryggen föddes i Malmö och arbetade en kort tid som småskolelärarinna i Malmö innan hon gifte sig med målaren Hans Ryggen. De  flyttade till Trondheim i Norge där Hans hade sin hemgård Ryggen.
En av hennes första stora vävar var Synderskan  som hon vävde 1926. Här tar hon upp dubbelmoralen i religiösa miljöer.


Trojansk Hest/Picasso  1956
 Oslo Konsthall

Hon räknas bland de främsta textila konstnärerna i Norge, särskilt för att hon var den första som vävde in budskap och mening i mattorna.
Hon färgade sitt garn själv och vävde ofta utan förlagor. Hennes bildvävar skildrar dels livet i hembygden och dels diktaturernas våld som hon skildrar med ett starkt patos.
 

 Lise Lotte Hermann Halshuggen 1938. Foto: Kunsthall Oslo


Flera av hennes vävnader finns att se på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum där den permanenta utställningen "Tre kvinner - Tre kunstnere" finns.
Merparten av hennes verk finns på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim.
Hannah Ryggen levde mellan 1894 och 1970.


Love 1950

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar