måndag 5 april 2010

Agnolo Bronzino igen!


Om det finns någon som ska få epitetet "mästare" inom porträttkonsten så är det Agnolo Bronzino. Under sin levnad hann han med ett stort antal arbeten både porträtt och bibliska motiv. Som ung hade han varit elev hos Pontormo en av föregångarna för manieristerna vilket syns tydligt när man betraktar de målningar han gjort med ett flertal figurer.
Ovan syns ett porträtt av Lucrezia di Gismondo Pucci. Hon gifte sig 1528 med Bartolomeo Panciatichi och detta porträtt är förmodligen en pendang till makens.
När Bronzino kring år 1540 målar porträttet beskriver han hennes vackra klänningoch han beundrar hennes aristokratiska utstrålning och elegans.
Kvinnan har en vacker klänning i en  i djup röd färg. Hon håller en bok i sin hand och hyn vittnar om en naturlig skönhet. Hennes hår är konstfullt uppsatt och hon har en fin hållningen.

Ett av de vackraste poträtt som Bronzino målat är porträttet av Eleonora da Toledo och en av hennes söner Giovanni. Hon födde åtskilliga barn och dog till sist i barnsäng.
Målat 1543-1545.
Tekniken är olja på duk och storleken är 115 × 96 cm.
Målningen finns i Florens, Italien.


 En annan kvinna som porträtteras av Bronzino är Laura Battiferri. Här ser man tydligt hur Bronzino lyckats fånga et ögonblick i Laura Battiferris liv. Hon har tankarna långt borta men är närvarande med händerna på boken. Målningen utfördes under åren 1555-1560. Laura Battiferri var poet och gift med  skulptören Bartolome.
Målningen finns i Florens, Italien.

 
Denna unga flicka målade Bronzino 1541-1545.  Hon är välklädd i exklusiva tyger och också hon håller en bok. På sin hand har hon en ring. Hon ser inte så glad ut. Är hon rädd eller misstänksam?
Målningen finns i Florens, Italien.

Porträtt av en ung man, lite kaxig och överlägsen. Han är klädd i den spanska renässanens modedräkt.
Ser han ner på någon eller har han blivit ombedd att stå i denna ställning?
Målad kring 1540
Målningen finns i New York, USA.
 
Bronzino målade i flera genrer. De porträtt han skapat visar alla en innerlighet oavsett vem som porträtterats. Här ses påven Leo X.
Målningenär inte störe än 15 x 12 cm och skapades cirka 1555-1565.
Den finns i Florens, Italien

Fler bilder av Bronzino finns här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar