tisdag 18 september 2012

Man ska vara rädd om fötter!


Sko från 1700-talet


Vi människor är fåfänga. Det är därför vi klär oss efter mode och inte efter funktion. Tänk hur olika våra fötter skulle ha varit genom olika århundraden om foten anpassat sig efter skorna. Ena gången skulle vi ha haft en kort hälsena för att gå med höga klackar och en annan gång hade det varit bra med stortån i mitten för att anpassas till den spetsiga skon.


Bild: BarnparadisetI Japan behandlar man sina fötter med lite mer vördnad. I den traditionella dräkten har man en höger och en vänsterstrumpa med speciell plats för stortån.


Bild: Avslappnande strumporDet fanns en tid då man i Europa hade strumpor som var öppna vid tårna för att de skulle må gott.
Numera kan man köpa avslappnande strumpor.


Bild: Jonas gympaMänniskofoten har 26 ben som hålls samman av 214 ledband och 38 senor och muskler. På detta elastiska valv vilar hela kroppen. Hela denna konstruktion kommer i olag när vi går i skor med klack.Istället för att ha en mjuk gång blir foten fastlåst och hjärnan får en minihjärnskakning varje gång vi tar ett steg. Inte nog med det. Kroppens ställning blir förändrad då man måste böja på knäna. Det sliter på ryggraden och kan ge smärtor.Bild: Detalj av omslag till boken Fallet Sandeman av Gariella HåkanssonDet gäller att vara rädd om fötterna och sköta om dem väl.

Bild: Liwetochvardagen
Länk: http://liwetochvardagen.blogspot.se/

1 kommentar:

  1. Men vad kul att du har lånat en bild av mig! Du får gärna länka med min adress i bildtexten :-)

    SvaraRadera