onsdag 29 september 2010

Sonia Delaunay, en kvinna långt före sin tid!


 
Bal Bullier, 1913, Sonia Delaunay, Olja på duk, 97 x 113 cm
Konsthallen Bielefeld,  Tyskland
Sonia Terk blev nästan hundra år gammal eller var det kanske ung.
Hon föddes en novemberdag 1885 i en fattig bondby i Ukraina, i det dåvarande ryska imperiet och  adopterades som 5-åring av sin morbror i det förrevolutionära Sankt Petersburg.


Sonia Delaunay, Rythme, 1938, Olja på duk,  182 x 149 cm,
Centre Pompidou, Paris, Frankrike

Hans förmögenhet och hennes konstnärliga anlag förde henne till Paris, dit hon kom som 20-åring för att studera konst efter att först ha studerat två år i Tyskland. Hon inspirerades av fauvisternas djärva färgskala och skapade orfistiska konstverk med betoning på cirkelformer och optisk inverkan med färger.
Tidens avantgadistiska konstnärer träffades i deras generösa hem som blir en självklar och okonventionell mötesplats.

Robe simultanée, 1913
Patchwork de tissus
Privatsammlung

Sonia Delaunay designade tyger till kläder, hon designade mattor och handväskor och ansåg att kvinnans kläder skulle vara i samspel med kvinnokroppens rörelsemönster. De textila materialen skulle rama in ett liv i livsglädje och generositet där den gudomliga geometrins renodling aldrig blir abstrakt kylig. Hon skapade dräkter till två filmer, dräkter som var helt annorlunda i jämförelse med tidens mode.

Hon designar en Citroën B12 som ska passa med  kläderna.

I Paris var det svart som var modernt, detta ville Sonia Delaunay ändra på. 1920-talet blev jazzens och dårskapens tid då fantasin och modet satte sin prägel på det mesta. 


Sonia Delaunay, Orfizme. 1914. Gouache på papper 32x24 cm. Privat

I början av första världskriget, 1915 eller 1916, blev hon anklagad för spioneri och sattes i husarrest i sex veckor. Det var lätt att bli anklagad för spioneri när det var krig och hennes täckmantel för detta ansågs vara att hon målade vid havet.

Hennes motiv liknade inte havet utan mer färgskivor av regnbågar och solar så militären trodde att hon gjorde signalskivor för u-båtar.
Sonia Delaunays konst har vistas på åtskilliga utställningar under och efter hennes död.


1994 var hon den första kvinna i livet som hade en retrospektiv utställning på Louvren. Hon har fått franska hederslegionens medalj. UNESCO har uppmärksammat henne och hennes konst med en affisch.
1978 kom henns självbiografi ”Nous irons jusqu’au soleil” (Vi ska fara ända till solen) ut.
Hon avled 1979 i Paris.


Sonia Delaunay Jeune fille endormie, 1907

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar