tisdag 3 november 2009

Waldemarsudde

    


Jag var nyligen i Stockholm. Det är alltid lika roligt att komma dit för att se och uppleva atmosfären och gå på intressanta utställningar.
    På Waldermarsudde visade de en mästerverk av Carl Wilhelmsson.
    Redan vid 14 års ålder började Wilhelmson sin litografutbildning i Göteborg. Några år senare bedrev han konststudier vid Slöjdföreningens skola och fortsatte sedan på Valand, där en av hans lärare var Carl Larsson. Under åren 1890-1896 ägnade sig Wilhelmson åt målarstudier i Paris samtidigt som han försörjde sig som litograf och reklamtecknare. Han återvänder hem 1897 för att påbörja sin anställning som lärare och föreståndare för Göteborgs Musei Rit- och Målarskola (Valand). Bland hans elever märks Ivar Arosenius, Carl Kylberg, Tora Vega Holmström, Maj Bring och Vera Nilsson. Han var en omtyckt och betydelsefull lärare, först i Göteborg och sedan med egen målarskola i Stockholm, dit han flyttade 1910. 1925 blev han utnämnd till professor vid Konsthögskolan i Stockholm.
Han var verksam under fyra decennier och hann med att göra åtskilliga fantastiska målningar. När man betraktar hans målningar på närmare håll så ser man att flera av målningarna är utförda på handvävd linneduk i kypert. Själva tekniken är mycket modern och påminner om pointillisterna, ex. Seurat.
C.W. målade med klara lysande färger i olika stora fläckar och motiven var ofta häömtade ur Bohuslän men också från andra svenska orter eller från Spanien och England där han var på resa.
Han hade varit elev hos Carl Larsson blev sedan bekant med flera av de stora svenska nationalmålarna innan han slutade sitt liv som professor på Konsthögskolan i Stockholm.

Vill du veta mer så gå in på Nationalmuseums hemsida på länken nedan.

http://www.nationalmuseum.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar