tisdag 15 november 2016

Yayoi Kusama, dagens stjärna på konsthimlen!Yayoi Kusama född 1929
Bild: Moderna Museet
 
Med dessa vackra tecken  草間 彌生  skriver Yayoi Kusama sitt namn när hon använder de japanska skrivtecknen. I sin ateljé omger hon sig gärna med psykedeliska färger, olika typer av upprepningar och mönster.
Hon har alltid varit intresserad av konst och började tidigt studera konst. Hon fortsatte sin utbildning i Kyoto år 1948 då hon fördjupade sig i att studera Nihongamåleri, traditionellt japanskt måleri. Denna konstart med sina bestämda regler var inte det rätta för Yayoi Kusama, som blev allt mer intresserad av europeisk och amerikansk avant-garde.
Under 1950-talet hade hon flera utställningar i Japan.


Bildresultat för yayoi kusama 1950 tal
Yayoi Kusama år 1967
Bild: Svenska Dagbladet


Under andra halvan av 1950-talet lämnade hon Japan och flyttade till USA. Hon slog sig ner i New York och skapade en serie skulpturer och installationer i en abstrakt expressionistisk uttrycksform och kom därmed att tillhöra den avantgardistiska konstnärsgruppen som också bestod av bl-andra Andy Warhol, och Claes Oldenburg.

Bildresultat för yayoi kusama 1950 tal
Yayio Kusama, år 1964.  Bild: Svenska Dagbladet
 
Under 1960-talet var hon med och skapade kroppsfestivaler där nakna människor kroppsmålades med färgglada prickar vilket gav stor uppmärksamhet.
Efter att ha bott ett femtontal år i USA  flyttade hon under 1970-talet tillbaka till Japan. Här fann hon konstscenen mycket konservativ. Hennes skapande avtog och hon ägnade blev konsthandlare under några år innan hon fick psykiska problem.
 
 
Bildresultat för yayoi kusama
Yayoi Kusama vid sin retrospektiva utställning i Storbritannien, 2016


År 1977 skrev hon in sig på ett sjukhus med psykiatrisk klinik. Där har hon tillbringat sitt fortsatta liv med att producera konstverk i olika tekniker som måleri, collage och skulptur. Här har hon  dessutom påbörjat en litterär karriär. Hon har gjort betydande arbeten inom film och modedesign.
Bildresultat för yayoi kusama
Väska designad av  YayoiKusama i samarbete med Louis Vuitton
Bild: http://nymag.com/thecut/2012/07/exclusive-yayoi-kusama-talks-louis-vuitton.html

 
Yayoi Kusama har i sitt skapande provat på många tekniker och ismer. Exempelvis feminism, minimalism, surrealism,  popkonst och abstrakt expressionism.  Hon rör sig obekymrat mellan olika media, mellan öst och väst, mellan konst och populärkultur och mellan kulturella identiteter.
Hennes favoritmönster är prickar och fallosar.Film: You Tube
 
 
 
 
År 2008 såldes ett av hennes verk för en svindlande summa, i dollar, ett rekord för en nu levande kvinnlig konstnär.
Yaayio Kusam har haft flera utställning runt om i världen på de stora museerna. Hon har ställt ut retrospektivt på Museum of Modern Art i New York och på  Tate Modern i London. ï år har hon haft en utställning på Moderna Museet i Stockholm.


Bildresultat för yayoi kusama 1950 tal

Rock, 1962. ingår i Moderna Muséets samlingar.
Bild: http://www.arkdes.se/articles/yayoi-kusamaInga kommentarer:

Skicka en kommentar