söndag 2 oktober 2016

Frivolitet, en frivol teknik!Lady Lepel Hervey (1723–1780), Lady Mulgrave
Lady Lepel Hervey (1723–1780),
Konstnär Johann Zoffany daterad till år 1765.
Bild: http://artuk.org/discover/artworks/


Förr i tiden sade man om den som var lättsinnig eller anständig att hen var frivol. Precis samma betydelse har ordet "frivolitet".
Frivolitet är en garnteknik som var känd i sin, nuvarande form, i England, redan på 1600-talet även om man vet att det funnits en äldre och mera primitiv variant av tekniken redan tidigare. Var tekniken har sitt ursprung är oklart, länder som nämns är Frankrike, Italien och Tyskland men även Arabiska halvön då makramén, en liknande garnteknik, har sitt ursprung där.
Tekniken har varit populär under flera perioder med dess glansperiod var under rokokon, 1700-tal.
Det var inte ovanligt att  besuttna kvinnor porträtterades med ett frivolitetarbete i händerna.
Tekniken sägs vara enkel och okomplicerad och passade därför i andras sällskap då man samtidigt kunde konversera om ett och annat.


記念の40枚目pic(*^^*) お気に入りの一枚です✨✨ 実際はこんな優雅にタティングしてるわけではないのだけれどw 花嫁さんのベールみたいに手にタティングを纏ってみました(o^^o) 撮影は母上(o^^o)去年の今頃のpicでふ #tatting #motifs #handmade:
Bild: Pinterest

Så småningom dalade intresset för frivolitet och det skulle dröja ända till mitten av 1800-talet innan tekniken kom i ropet igen. Nu blev det populärt att slå spetsar till näsdukar  underkläder, lampskärmar eller andra små detaljer. Intresset för tekniken höll några år innan den föll i glömska igen för att åter bli populär på 1920-talet. Nu hade storleken på skyttlarna minskat och garnkvalitéerna blivit bättre.
Både män och kvinnor sysslade med tekniken som hade blivit et terapiarbete för både män och kvinnor på sanatorierna.


Frivolitet och skyttel.
Bild: Wikipedia
Redskapet för att slå frivolitet är enkelt. En liten skyttel och garn är allt som behövs. En virknål och en grov nål är också bra att ha för att kunna dra upp jämna picoter, små öglor och fästa trådar. 
Det vara bra att använda mer än en skyttel med olika grovlek eller färg på garnet för att få mer mönstervariation eller införskaffa sig en mönsterbok.
Välsorterade sybehörsbutiker säljer skyttlar för den som är intresserad. 
 
 


2 kommentarer:

  1. Min mamma och hennes båda systrar slog allihop frivoliteter. Så jag lärde mig det i all enkelhet. Mellan våra tallrikar från Rosenthal ligger det gråblå tabletter i frivolité. Min moster tyckte det var fruktansvärt att ha så fina saker gömda - men gjorde dom till mig....

    SvaraRadera
  2. Jag har också slagit frivolitet. Tyvärr blev inte mina alster fina men det var roligt att testa.

    SvaraRadera