lördag 27 augusti 2016

Medeltida stygn!


16th century Linen jacket embroidered with silk and metal thread.:
Detalj av jacket. 1600-1625
Victoria and Albert Museum

Nyligen har det, för femte gången, varit Världsbroderdagen, ett evenemang som är tänkt att återkomma varje år den 30:e juli.
Broderat för att utsmycka har vi gjort länge. Redan 4000 år före vår tideräkning var broderiet högt utvecklat i och runt Orienten.
Forskarna vet att man skapade broderier i Egypten under 900-talet, influerade av arabisk konst. Det finns ett fåtal bevarade större praktverk som är från 1000-talet och 1100-talet.
Från denna tid utvecklades ett antal broderisskolor i några Europeiska länder, med olika kännetecken. De som hade ekonomiska möjligheter att beställa arbeten från dessa ateljéer var mestadels kyrkor.
 
 
Bildresultat för stjälksöm
Stjälksöm
Bild: coatscraft.se
 

 
En del av alla de stygn som vi broderar idag fanns redan på medeltiden. Andra har försvunnit medan nya kommit till. Stjälkstygn eller stjälksöm användes under medeltiden som kontursöm, gärna sytt i silke, ull eller lin. Längre fram i tiden,under 1500-talet, blev det vanligt med borddukar som då fyllde hela ytan med olika figurer sydda i stjälksöm.
 


 
Klyvsöm
Bild: Historiska museetBildresultat för klyvsöm

Klyvsöm
Bild:minastygn.blogspot.com


Klyvsöm är ett stygn som vid första anblicken påminner lite om kedjestygn. Detta stygn användes mycket i de Europeiska textilverkstäderna från 1200-talet fram till 1400-talet. I England nådde detta stygn sin höjdpunkt på 1300-talet där det i engelsk  broderikonst kallades för Opus Anglicanum. De engelska broderiernavar högt värderade och exporterades till hela Europa.
Klyvsömmen syddes när en figur med volym skulle framställas. Med hjälp av stygnens riktning och ljusets fall på formen  uppstod skiftningar i glansen som gav liv åt formen.
 


Bildresultat för middle aged embroidery
Plattsöm
Bild: edu.turku.fi


Plattsöm kan vara ensidig eller dubbelsidig. Vid sömnad v den ensidiga syr man små fäststygn på  baksidan som endast syns i kanten på figuren. Vid dubbelsidig plattsöm blir baksidan också fylld med stygn, precis som på rätsidan. Den ensidiga plattsömmen finns på broderier från tidigt 1300-tal.Bildresultat för embroidery middleagedstitches
Atlassöm 
Bild: http://fairygem.livejournal.com/94308.html

 
Under senare delen av 1400-talet ersattes plattsömmen av atlassöm. En rad lika långa stygn sys bredvid varandra. Nästa rad stygn likadant men de nya stygnen sys delvis in mellan stygnen från föregående rad.
 

Hiroko Kubota:
Schatterssöm
Bild: Pinterest

Schattersöm är liksom atlassöm en variant av plattsöm. Ett sömsätt som blev populärt under 1500-talet. De går fortare att sy än de tidigare kända stygnen och ger en stor frihet vid broderandet då stygnen är olika långa men läggs åt samma håll.
 

mariamasshaken3-domk-400
Detalj av Mariamässhaken från 1450-1460-talet.
Bild: http://www.himlenarhar.se/foremal/mariamasshaken/

Under senmedeltid började man brodera in pärlor och ädelstenar samtidigt som guld och silkestråd kom användas mer och mer.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar