söndag 3 juli 2016

Muschens historia!


Bild: Wikiwand

Vi människor har genom årtusenden gjort mycket eller till och med allt, för att vara moderna och följa med tidens mode.
En av de små detaljer som varit populära att utsmycka sig med är den "lilla flugan". Ja, det är var ordet musch betyder, fluga, skönhetsfläck och kommer av latin muʹsca ’fluga’.
En liten svart fläck som placerades ovanpå syfilissåret för att dölja det. Ibland räckte det inte med ett  plåster för att dölja syfilissår utan det kunde behövas både tio och femton, på samma gång. Den som inte bar muscher kunde försöka dölja såren med arsenik- och blypulver. Då var hela ansiktet vitt och blekt av behandlingen.
Samtidigt som man försökte dölja såren var det status att ha syfilis!! 
Så populärt att det blev ett mode att  ha ett vitt ansikte och stora peruker. Något som de syfilissjuka från början skaffade sig för att dölja håravfall.


Bild: ”Six stages of Mending a Face”
Thomas Rowlandson, 1791.


Muschen spreds i mitten av 1600-talet men hade sin storhetstid under 1700-talet inom den franska aristokratin.
Fransmännen stavade givetvis på sitt sätt vilket var mouche.
När muschen och statussymbolen hade fått fäste i det översta samhällsiktet spred sig användandet snabbt ner till de övriga medborgarna och man började använda dessa "flugor" till att indikera små meddelanden.
Så småningom fick den lilla svarta pricken, som var ett plåster, sin egen form och kunde vara en måne eller en stjärna.
Det lilla plåstret gav möjlighet till  att utveckla ett raffinerat symbolspråk där muschens placering sände en viss signal.
En musch på underläppen betydde "jag är diskret". Om den däremot placerades ovanför överläppen visste man att personen var kokett och ville flörta.
En mouche vid läppen indikerade en önskan om att bli kysst, placerad vid ögat talade man om att man var av en flirtig natur eller varför inte placera muschen mitt på kinden? Det betydde " jag är öppen för förslag".
 
Marilyn Monroe
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar