lördag 18 juni 2016

Vit!

 
Dopklänning Bild: floralin.se   
 

I alla kulturer har människan använt färg för att symboliskt visa känslor som exempelvis sorg. Färg har också använts för att förstärka symboler i samband med högtider.
En av alla färger vi använder är vit som vi kan förknippa med vita plagg vid kyrkliga ceremonier så som barndop, konfirmation och bröllop.
Det lilla barnet kläs i en vit dopklänning, ibland med ljusblå eller rosa band beroende på barnets kön. Sedan broderas barnets namn på klänningen som får "gå vidare" i släkten när det kommer ett nytt barn som ska döpas.
Dagen brud som ska gifta sig har gärna en vit klänning.  Denna typ av brudklänning har sina rötter från början av1800-talet.

 
Drottning Victoria tillsammans med sin make.
En bild arrangerad fjorton år efter bröllopet då fotokonsten slagit igenom.
Bild: Wikipedia

Det sägs att drottning Victoria av Storbritannien var den första kungliga brud att gifta sig i en vit klänning när hon stod brud den 10 februari 1840 för att gifta sig med prins Albert av Sachen-Coburg-Gotha. 
I detta sammanhang bärs den vita färgen inte för att symbolisera oskuld det ät något som kommit på nittonhundratalet.


Påven i vita kläder.
Bild: Sveriges radio.se
 

För övrigt kan sägas att vitt i religionen symboliserar renhet, helighet och oskuld och används vid högtider, fester och minnesdagar, dock ej för martyrer, och även vid kyrkoinvigningar och biskopsvigningar.
 
 
Vit flagga.  Bild: Wikipedia
 
Den vita flaggan är internationell och visar att någon kommer obeväpnad och är beredd att förhandla eller att kapitulera. En internationell symbol inskriven i Genevekonventionen. Det är ett krigsbrott att attackera en person med vit flagga precis som det är ett brott att bära en vit flaggan och vara beväpnad.
 

Den franska flaggan
Bild: designertiles.be
 
 
Symbolen, som står för fred, har använts till och från i minst tvåtusen år men inte alltid accepterats.
 Det franska hovets nationalflagga, från sent 1500-tal till 1789, bestod av en vit bakgrund med tre gyllene liljor.
Den vita färgen är en symbol som de franska rojalisterna använder än idag ex. vis. bär de ofta en vit nejlika. I Frankrike står vitt för  konservatism, precis som blått i Sverige.


Bild: www.jordlott.se
 
 

Dessutom kan man säga en vit lögn eller ha en vit vecka.  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar