måndag 9 maj 2016

Man ska vara rädd om fötter!

Etsning av Gustave Dore
Bild Wikipedia


När Askungen hörde att klockan slog tolv lämnade hon balen. I trapporna ner från slottet tappade hon i brådskan sin ena glassko.
Prinsen skickade iväg sin kammarherre för att finna den vackra mön som tappat skon. Han letade överallt men kunde inte finna henne.
Askungens högfärdiga styvsystrar försökte och kämpade för att få ner foten i skon men ingen av dem lyckades. Till sist fick Askungen prova skon och den passade!

 
Bild: http://www.mx.dk/nyheder/global/
 

Motivet för denna saga återfinns i Grekland så tidigt som under det första århundradet av vår tideräkning sedan har den berättats av många folk allt från kineser till fransmän.
Det var under sextonhundratalet som Charles Perrault förvandlade skon till en glassko.
Med denna historia som vandrat genom flera världsdelar i snart tvåtusen år, förstår vi hur högt kvinnors små fötter har värderats.


Bild: Geschichte des Kostüms (1905)


Trots att våra fötter är som de är så har människor i alla tider försökt att förända fotens form beroende på det rådande modet.
Under 1400-talet var det karaktäristiskt för det burgundiska modet att bära slanka och spetsiga former i allt, kläder huvudbonader och skor. Skornas tåhättor var långa. Ibland upp till tre gånger så långa som foten, med en uppåtböjd spets. För att spetsen inte skulle falla ner hade man en tråd från skospetsen till vristen.
Det fanns olika regler för vilken längd som var tillåten för de olika samhällsklasserna.
Furstar och prinsar fick ha tåhättor som var två och en halv gånger fotlängden medan adeln fick ha två gånger fotlängden.  Riddaren fick nöja sig med en och en halv gång fotlängden. Rika ännu kortare, en gång fotlängden och vanligt folk en halv gång fotlängden.
Talesättet "att leva på stor fot" * kommer från denna tid och beskrivs som ett kostsamt levnadssätt och hög standard i hushållning.

 


Bild:http://skindeepblogg.se/2015/august/
Skomode vintern 2015-2016


Det senaste skomodet är inte anpassat för  våra fötter. Det blir fötterna som får anpassas!


 
Bild: http://providenciasittner.weebly.com/blog/category/hallux-valgus



* Den stora modeboken, Kybalova sid 128.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar