söndag 6 april 2014

Klädkod!


Bild: bjdiary.wordpress.com

Vi är troligen många som kommit till en fest och upptäckt att klädseln känns fel. Trots att festen är både rolig och trevlig så kan vi inte slappna av. Lite som Bridget Jones, hon i filmen om en dagbok, som tror att det är maskerad och har klätt ut sig till kanin. Felet är att nästan ingen annan klätt ut sig.
Vid sådana tillfällen hade det varit bra med en inbjudan där klädkoden nämns.
I alla kulturer finns det en klädkod som gäller för olika tillfällen. En angivelse om önskad klädsel i en viss situation. Klädkoden är till för gästerna för att de ska känna sig bekväma när de kommer till festen. Klänning 1930-tal Bild: Livrustkammaren/Göran Schmidt

För att bli inbjuden till hovet krävdes hovärmar på damernas klänningar.
Under 1930-talet var det modernt att ha klänningens tyg skuret på snedden. Modellen fick då ett mjukt fall som gärna ville smyga sig in mot kroppen. Materialet var oftast siden och gärna mer urringad bak än fram vilket gav ögat en linje att följa ner mot släpet.
Klänningen ovan har anpassats till hovlivet som krävde gallerärmar och släp. För att modellen skulle vara användbar även i andra sammanhang han bäraren valt att ha löstagbara ärmar och släp dessutom är dessa delar sydda i ett billigare material än själva klänningen som är sydd i siden.Bild: Wikipedia
Vissa klädkoder har varit etablerade under lång tid, men även i dessa fall påverkas de åtminstone till viss del av det växlande modet.
Vissa år är det på modet att bruden har kort klänning medan andra år ska den vara lång med släp.
Växlingarna mellan kort och lång klänning ändrar sig sakta men den vita klänningen består. Så har det varit i cirka hundra år.


Annika Falkengren vd för SEB
Bild.money.cnn.com


Personer en bit upp på karriärstegen har ofta eller alltid, kavaj. Männen i kostym och kvinnorna i en mer feminin variant med kjol/byxa och kavaj.
Det skulle kanske kännas mindre trovärdigt om en vd som kliver upp på podiet för att redogöra för företagets ekonomi i knäbyxor och väst trots att han ger samma info som hon/han skulle gjort med kavajen på. Bild: yancor.com
 

För inte alls så länge sedan var lappade och lagade kläder en självklarhet för den som inte kunde göra eller köpa nytt. Det var viktigt att vara hel och ren. Med det ökade välståndet kan de flesta skaffa nytt när det gamla är nött eller trist, det inte lika intressant att lappa och laga.
Nu köper vi och tar på oss trasiga, färdigfixade kläder.

Klädkoden har ändrats!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar