tisdag 29 april 2014

Äntligen, solen är här!

 

 
Bild: Målning av Claude Monet

 
Vill du bli solbränd?
På den frågan är det många som svarar ja. Visst ser det fräscht och friskt ut när solbrännan kommer på plats.
Det är inte så länge sedan som det var högsta mode att vara blek och vit i hyn. Fram till för ungefär hundra år sedan var det vanligt att överklassens medlemmar skyddade sig mot solen med hjälp av kläder som täckte kroppen och en stor skyddande hatt. För damerna var det dessutom självklart att skydda med ett parasoll. ( Bara ordet i sig, parasoll är en försvenskning av det fransk som betyder just skydd mot solen.)
 
Bild: Målning av Vincent van Gogh
Vid denna tid var allmogen ute på åkrarna hela dagarna i arbete och fick en gyllene färg i hyn i ansikte och på ben och armar.
När industrialismen utvecklades blev fler och fler anställda för arbete inomhus. Det medförde att de inte såg solen alls och att de därmed inte fick någon solbränna. De var lika bleka som parasolldamerna.
Då svängde modet sakta men säkert och det blev modernt att vara solbränd och kunna visa sin frihet att slippa vara inne i en fabrik och arbeta från morgon till kväll.
Denna värdering har vi fortfarande kvar trots att vi vet att det är viktigt för ljushyade att skydda sig mot solen för att undvika brännskador och ännu värre, malignt melanom.
 

Bild: Målning av Isac Grunewald
 
 
För visst vet vi att solbränna uppstår i huden när den utsätts för ultraviolett strålning som finns exempelvis i solljus och ljuset från UV-lampor i ett solarium. Solbränna innebär att pigmenten absorberar mer av ljuset, så att den ser mörkare ut.
Den ultravioletta strålningen från solen är starkast mellan klockan 11 och 14, därför bör man inte vara i direkt solsken utan solskydd vid denna tid.
All exponering för solljus är inte enbart negativt för huden. Solljus bidrar till produktion av vitamin D i underhuden, något som de flesta nordbor har brist av, åtminstone under vinterhalvåret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar