fredag 10 maj 2013

Utveckling!

 

 
 Bild: Husmorsskolan
 

För inte så länge sedan var många hushåll självförsörjande när det gäller anskaffning av nya kläder. Man vävde och sydde allt efter möjlighet och behov. 
Längre fram blev köpetyg vanligt men fortfarande var det hemmasytt som gällde för de flesta. När något gick sönder så lagade man, satte en lapp i plagget eller stoppade strumpan med liknande garn.
 
 



Bild. Pedagog Stockholm
 
 
Åren gick och standarden steg. Kring 1960-talet myntades ett nytt uttryck: "Slit och släng".  Använd dina kläder och saker så länge de håller eller du har lust att ha dem skicka dem sedan vidare till soptunnan och skaffa dig nytt!




Bild: Tidningskungen


Nu är den tiden förbi. Vi sorterar, och lämnar vidare till UFF, Röda Korset och Amnsty. För några år sedan var det samhällets rebeller som handlade second hand. Nu hittar vi alla dit och fyndar som aldrig förr.


 

Bild: www.got2get.se

För den som vill göra lite exklusivare fynd kan det vara spännande att satsa på vintage. Detta engelska ord användes från början i vinsammanhang men numera använder man uttrycket för äldre
möbler, väskor och märkeskläder av god kvalitet. Ibland finns dessa fina fynd i second handbutikerna men minst lika vanligt är det med speciella butiker.
 
Inget är statiskt och allt utvecklas.
Att handla second hand för med sig ett flertal positiva följder. Ur miljösympunkt är det optimalt.
För ekonomin blir det plus och det personliga uttrycket blir stärkt.

Bild:Sls.Scan.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar