måndag 18 februari 2013

Symboliken med färg!

Målning av Eugene Delacroix 1830
Louvre Paris, Frankrike


Vi är vana att uttrycka oss i färg när vi talar om politik. Blått står för det borgerliga och det konservativa medan motsatta sidan symboliseras av den röda färgen, de radikala.


File:Mediaille-resistance-IMG 0950.jpg
Kokard Bild: WikipediaUnder 1600-talet bar varje kompani i den franska arnén de färger som deras livréklädda chefer hade. Det var ett märke av tyg eller papper som bars på hatten, s.k. kokard. Med denna kokard kunde man uttycka en åsikt, sympati eller tillhörighet. Dessa kokarder var extra populära i de övre samhällsklasserna strax före franska revolutionen. 

Strax efter att Bastiljen stormats skapades tricolorkokarden i blått vitt och rött. Den blev populär och utsågs i slutet av 1700-talet till Frankrikes nationalsymbol och dessa tre färger blev därefter Frankrikes nationalfärger.
 
Fram till mitten av 1800-talet stod den blå färgen för revolution då de franska soldaterna bar blå uniform och många av dem bytte sida och stödde revolutionen.Därefter blev den de moderata republikanernas färg för att till sist bli den republikanska högerns.
Sansculotter Bild: Wikipedia


Den röda färgen står idag för dem som har sin åsikt till vänster, socialister och revolutionärer.
I Frankrike använde man sig förr av den röda färgen för att varna vid omedelbar fara. Till sist användes den röda symbolen så ofta att många såg den som en hotsymbol. När människor 1791 hade samlats för att kräva att kungen abdikerade hissades den röda flaggan. Tyvärr öppnade miltären eld och ett femtiotal personer dog. De blev martyrer.
Den röda färgen stod nu för folklig revolution och knöts samman med jakobinernas och sansculotternas röda mössa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar