tisdag 22 januari 2013

Vid Svirs strand!

File:Svirsky.jpg
Bild: Wikipedia


I västra Ryssland vid östra Karelens sydgräns finns floden Svir som rinner från Onega till Europas största insjö, Ladoga.
Här utspelade sig en del av andra världskriget då de finländska trupperna avancerade fram till flodens nordvästra del ett område som trupperna höll, fram till att Sovjetunionen påbörjade sin storoffensiv år1944.

Александро-Свирский монастырь, Старая слобода
Bild:  Hemsida Alexander Svir Monastery


I den lilla byn nere vid floden finns ett kloster som har sina rötter ända från 1400-talet, närmare bestämt år 1487. Det var munken  Alexander som tog initiativet till klostret som fick sitt namn efter honom, Alexander Svirs kloster.
Åtskilligt med vatten har runnit genom floden sedan klostret började byggas och mycket har hänt sedan dess. Som exempel har svenskar har varit där och bränt och förstört.
Klostret hade sin höjdpunkt under 1600-talet då det var som mest munkar där.


Under sommaren ligger klostret som ett smycke vid floden strand medan samma byggnader knappats syns i vinterlandskapet.  Bild: Privat


Husen har byggts upp och byggts om allt efter behov och politiskt ställningstagande i landet genom åren.
Under ryska revolutionen år 1917, deporterades munkarna och det medeltida klostret blev en del i ett gulag, kallat Svirlag, som påbörjats av Lenin och som sedan övertogs av Stalin. Husen, klostret och kyrkan, förföll och restaureringen kom inte igång förrän på 1970-talet. Än idag är det mycket kvar innan alla byggnaderna är i god kondition då det fortfarande saknas pengar.
Trots att husen är gamla och förfallna så har de alla ett gemensamt:

Enkelhet och skönhet.Bild: Privat Bild:Privat

  Bild: Privat 
Bild:Privat 
Bild: Privat
 

Bild: Privat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar