måndag 14 januari 2013

Färgglad gatukonst!

Bild: Bil skapad av Urban Knitting Lidköping
Foto: Destination Läckö-Kinnekulle / Simon Larsson


Länge har vi i våra städer sett graffitti och haft en åsikt om den. Nu är den inte ensam. Den stickade graffittin finns också eller ska de små färgglada stickade bitarna kallas stickade tags?


Bild: Tidskriften Hemslöjden 09/4


Kunskapen att sticka har funnits i flera århundraden. Människor har stickat för att ha varma kläder eller stickat för avsalu för att få en liten men säker inkomst. Sedan dess har det hänt mycket. Trender har kommit och gått.
Nu är det stickade tags som gäller. På en promenad kan man stöta på en omfamnad stolpe som lyser i glada färger, som säger "här är jag".


Bild: Wikipedia


Betraktaren vet inte vem som gjort stickningen, tagsen, och inte heller finns där någon namnlapp eller något kännetecken på. Nej, den är alldeles anonym. Den finns där bara för att glädja, känns det som. Denna postmoderna gatukonst har verkligen bytt skepnad även om själva tekniken är densamma.


Bild: SR minnen

För ett antal år sedan var det damer som höll i stickorna medan det numera är både gamla och unga av båda könen. Tänk om det kunde fortsätta så att detta gedigna hantverk utövades av den som hade lust och inte var bundet till kön. Dessutom skulle kanske de traditionella kvinnohantverken uppdateras och få ett högre värde.

Med de glada tagsen har stickningen stigit i graderna och hamnat på galleri och i konsthall. Detta borde medföra att detta gamla härliga hantverk stiger i graderna och värderas till vad det är värt, även om det skulle förbli "kvinnligt".


Bild: Tidskriften Hemslöjden 09/4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar