onsdag 12 december 2012

I Luciatid!
När nobelfestligheterna är över är det dags för Lucia. En tradition som nobelpristagarna blir väckta till på sitt hotellrum morgonen den 13:e december då lucia kommer med brickan. Det är förmodligen en upplevelse att vakna till denna tradition som har sitt ursprung i både förkristna och kristna seder.Sankta Lucia tar emot nattvarden.
Mässhaksbroderi Torskinge kyrka, Småland. 1500-talet.
Bild: Historiska Museet.

Lucia är namngivet efter ett helgon, skyddshelgonet Sankta Lucia som har sina rötter i Syrakusa.
Det är med luciafirandet som med så mycket annat. Inget är statisk, det förändras. Även om Sankta Lucia har sina rötter ända tillbaka till 300-talet och hon egentligen inte har så mycket med vår nordiska lucia så har traditionerna genomgått en utveckling genom århundradena. Det var så sent som kring sekelskiftet 1900 som det  etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige.

Under den sista tiden med julianska kalenderräkningen innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.
På den tiden var övernaturliga makter var ute och härjade. Man trodde att under denna vidunderliga natt kunde djuren tala.
Det finns ibland en Lucidor istället för en Lucia. Han har funnits länge. Den första lucian som hade ljus i sitt hår var en en Lucidor. Detta var i början av 1800-talet.
Lucia. Målning av Carl Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar