måndag 5 november 2012

Ögon känsliga för färg!

Bild: theunaustralian.net


Varje dag när vi stiger ur sängen gör vi ett val genom de kläder vi bär. De flesta i vår kultur är inte så färgrika utan nöjer sig med svart, grått, blått och beige, åtminstone på ytterkläderna.
Lysande färger som gult eller orange är sällsynt och gör att bäraren av dessa plagg tydligt skiljer sig från mängden. Färgen sätter sin prägel på vår tillvaro.

På andra platser i andra världsdelar som Asien och Afrika är det tvärtom, då många klär sig i lysande färger. Synen på hur färg uppfattas i olika kulturer kan bero på klimat, historia och traditioner.Bild: PM-fönster, Vimmerby


Vid opinionsundersökningar om färg har man sedan förra sekelskiftet funnit att i Europa har nästan hälften av alla tillfrågade blå som favoritfärg. Undersökningarna spänner över mer än hundra år och det har alltid varit blått som "vunnit".


 
Bild: Scandiwall.se

Den andra färgen i popularitet var grönt som en grupp om 15-20 % tyckte mest om. Något färre svarade rött medan endast en liten grupp under 10 % svarade svart eller vitt. Gult då? Jodå, det fanns en lite rest kvar på 2 % som gillade gult.
Det intressanta är att denna rangordning ser nästan likadant ut i hela Europa oavsett ålder eller kön. I andra länder som USA, Canada, Australien och Nya Zeeland, med liknande kultur blir det samma resultat.Bild: Kristianstadbladet

Det som sett någon Bollywoodfilm har säker tänkt på de färgglada kläderna. Visst har de ett annat klimat och kan därför klä sig annorlunda men oavsett det så har de mycket mer rosa och orange. Även männen bär färger på sina kläder, något som för många västerländska män skulle varit en omöjlighet.
Bild: Emmediate entourage

I Japan är man extra förtjust i vitt men även rött och rosa är populärt medan kineserna sätter rött högst.
Vilken färg vi väljer på våra kläder är ett personligt val men en sak är säker. Med vårt val visar vi vår personlighet och vilken plats vi vill ta i samhället.


Bild: girlmeetslife.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar