måndag 8 oktober 2012

Rätt mätt!
Bild: Slöjddetaljer

 
Alla hantverkare vet att det är viktigt att mäta rätt. I många situationer fungerar det utmärkt att använda ögonmåttet men ibland räcker inte det. Trots att ett visst mått av olikheter i ett hantverk kan ge mer liv och dynamik åt ett arbete behövs ibland en noggrannhet för att det hela ska fungera.
Då är det bra att ha tillgång till ett måttband. Detta lilla redskap med de stora möjligheterna.


Bild: Tradera

Måttbandets historia är inte lång. De första kända banden har sin historia tillbaka till år1800.
Tidigare hade skräddarna använt ett pappersremsor till måttagning men när måttbanden introducerades kunde man köpa ett måttband i siden där centimetermarkeringarna var ritade för hand med bläck. De vanligaste banden var dock tillverkade i bomull eller lin.
Det självupprullande måttbandet kom ut i handeln kring år 1870. Innan dess fick man rulla upp bandet själv.

Bild: Karolinska Insitutet


I Storbritanien och USA använde man sig inte av centimetermått utan tum. Det var romarna som införde tummåttet till Britanien där det sedan kom att ingå i det officiella måttsystemet.


Bild: Best of brands

Innan måttbandet fanns hade man utvecklat ett system som byggde på dem mänskliga kroppens proportioner. Man hade också försökt sig på matematiska formler men inte lyckats hitta någon fungerande.Bild: Photographer VEGA
Kamerahus: Canon EOS 5D Mark II Optik: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro


År 1810 bytte man till centimetersystem i Framkrike.
När metersystemet införts i Sverige gav man ut en bok för att hjälpa till att räkna om de gamla måtten till de nya eller tvärtom.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar