måndag 22 oktober 2012

Med inspiration från det förflutna!Bild: Solveig Hisdal, Oleana

Den som vill skapa textilt och behöver inspiration kan göra som Solveig Hisdal. Hon tog en djupdykning  i de norska museernas stora samling av folklig konst och omtolkade sedan, för att skapa nytt.Bild: Oleana


I Bergen fanns det historiska museet som hade en egen avdelning med folkloristisk konst. Dit kom Solveig Hisdal gärna som barn. Där kunde hon stanna länge och njuta av alla mönster och färgprakt.
Det som inspirerat mest är gamla dräktliv i damast och brokad som hon förmedlar transformerar till nya plagg för vår tid.
Med detta i ryggsäcken och en mor som alltid hade alltid en stickning på gång är det lätt att förstå var hon fått sin inspiration.Bild: Oleana

När hon designar ser hon till helheten. Förr i tiden var det en nödlösning för att förlänga plaggets livslängd
genom att sticka på en kant när den första blivit sliten.
För Solveig Hisdal är det viktigt att rätt känsla på plagget och därför klär hon gärna in kanterna på de nya plaggen genom att sy eller sticka en sådan i avvikande färg.Bild: Oleana

Solveig Hisdals design kan man inspireras av i hennes bok Dikt i maskor. Där finns ett tjugotal beskrivningar från baby till vuxen, kvinna som man. Vill man dessutom ha exakta färger som boken visar så kan man ge sig ut på nätet och och leta. Där finns färdiga paket med garn och mönster som går att beställa från Norge.


 Bild: Oleana

Hon startade ett samarbete med företaget Oleana hösten 1992. Efter en tid var alla Oleanas nyheter designade av henne. Inte nog med det, när en ny kollektion är klar är hon med i hela processen från foto till katalogdesign.


Sjal 188

Tröja i ull o silke Bild: Oleana

Solveig Hisdal har fått ett flertal priser för sin design, bl.a. Merket for God Design från Norsk Designråd.
År 2000 mottog hon det högsta pris inom design, formgivning, konsthantverk och arkitektur som man kan få i Norge, Jacob Prisen.

För den som vill se mer av hennes design finns det filmer på You Tube där man kan söka på hennes namn och finna flera filmer med Oleanakollektioner från olika år.


Bok; Dikt i maskor, förf Solveig Hisdal
ISBN 9789153423041
Slut på förlaget men finns ibland på Tradera
Länk till Oleanas hemsida.

2 kommentarer:

  1. Varma, vackra, mjuka Oleana. Jag älskar dessa kläder!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också mycket om Solveg Hisdals design/Oleana. Hon har kunskapen och känslan för att ta det bästa av de traditionella textilierna och omforma dem att passa dagens önskemål och krav.
    Härligt!

    SvaraRadera