lördag 22 september 2012

Finns det något snyggare?


Pythagoras av Sven Markelius 1952

Pythagoras.
Detta fantastiska tyg som passar till det mesta.
Det ärt Sven Markelius som skapat mästerverket. Det sägs att han började med att lägga upp ett stort antal trianglar, av oliks storlek, på golvet. Sedan kröp han och hutrun runt på golvet och flyttade på trianglarna för att få en intressant inbördes ordning.När mönstret var till belåtenhet nålade de fast trianglarna och målade varje markering med plakatfärg. Detta tog tid. lång tid. Flera månader. I oktober 1952 var mönstret färdigt och han signerade det me dett stort M.
Eric Ljungberg, Ljungbergs textil, gjorde massor av provtryck innan Sven var nöjd och godkände trycket. Tre färgställningar i olika grundton blev det.  Rött, blått och gult.
Än idag finns detta fantastiska mönster att köpa.
Snacka om klasssiskt!


Sven Markelius arbetade som arkitekt. Under slutet av 1920-talet for han och sambon runt i Europa och inspirerades till av Bl. a. Bauhausbyggnader och andra modernistiska bostäder. När han kom tillbaka till Sverige hade han stor nytta av hatt ha besökt grekiska och turkiska amfiteatrar och andra byggnader.  Han ritade några av de första funktionalistiska bygganderna i Sverige, som Helsingborgs konserthus och Tekniska högskolans kårhus i Stockholm.
Han var en av deltagarna i arkitektkommittén för FN:s högkvarter i New York.

Sven Markelius 1889-1972
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar