måndag 6 augusti 2012

Kommer du till Köpenhamn.......

.....så gör ett besök på Klunkehjemmet!

Foto från salongen  Bild: Klemp og Woldbye, Nationalmuseum

Mitt i centrala Köpenhamn i ett vackert hus, byggt mellan 1850 och 1886, finns Klunkehjemmet.


Herrummet med möbler utskurna i ekträ. från 1890.  Möbelstil mellan renässans och barock. i taket en malmkrona.
Herrummet Bild: Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseet

Grosshandlare Rudolph Christensen och hans hustru Elina inredde sin stora lägenhet med hjälp av heminredare i en stil som var högsta mode kring år1890, klunkestilen.

Inredningen visar vad som var populärt vid denna tid, mycket textilier, tofsar och en speciell soffa som kallades "tête à tête". Det var en möbel som gjorde det möjligt att komma fysiskt nära en gäst utan att vara alltför oanständig. Dessutom fanns soffan mitt i rummet så det var enkelt för övriga deltagande att hålla koll.


Notera den assymetriska draperingen.
Bild: Klemp & Woldbye


Bostaden har bevarats i ursprungligt skick då familjen, föräldrar och tre barn, tillbringade cirka halva året i sin sommarbostad. Så småningom gifte sig sonen och lämnade hemmet men döttrarna Gerda och Ellen Christensen bodde kvar i bostaden fram till sin död 1963.


Döttrarnas sovrum som från början var föräldrarnas.
Bild: Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseum Kbh


Bostaden har elektricitet, något som på sin tid sågs med misstro. När man i familjen frågade de övriga familjerna i det stora huset om de var intresserade av elektricitet svarade de nej. Då bestämde familjen Christensens överhuvud för att själva låta installera elektricitet. Han lät dra en ledning från huset och ner på gatan, ett antal hundra meter, för att kunna koppla ihop de egna ledningarna med det glesa elnätet i staden.


Badrum, dekorerat med målningar av Juulmann & Søn,1890.
Bild: Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseum Kbh

Vattentoalett installerad 1902  
Bild: Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseet


Fröknarna Christensen förstod tidigt att de bodde i ett musuem och lät museets personal fotografera bostaden redan 1942. Alla rummen utom två är inredda mellan 1890 och 1914.


Bild: Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseum Kbh


Som grupp kan man bli guidad i lägenheten av nationalmuseets guider och får de veta att rullgardinerna är nerrullade för att spara på de hundraåriga textilierna.
De berättar också att det finns endast två lägenheter i världen med denna stil där  det mesta är bevarat. Den andra finns i London.


Länk:
http://natmus.dk/soegeresultat/

Biljett till visning kan köpas på Nationalmuseum varifrån visningen utgår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar