måndag 27 augusti 2012

Den ryska dockan, Matryoshka!

File:First matryoshka museum doll open.jpg
Bild: Wikipedia

Denna tjocka goa gumma som plirar med sina vänliga ögon är känd över hela världen. Hon är klädd som en gammal kvinna med förkläde på magen och schalett på huvudet.
När hon delas i två delar uppenbarar sig ännu en docka, inte riktigt likadan, men nästan. Även henne kan man dela och finna en ny och så håller man på. Ibland kan det finnas en fem sex dockor i den stora, alla lite mindre är den förra.


File:Nischni Nowgorod PD 2010 064.JPG
 Bild:  Bin im Garten Nischni Nowgorod  

Den första dockan tillverkades av konstnären Sergej Maljutin och en träsnidare i konstnärskolonin på godset Abramtsevo utanför Moskva.  Året var 1890. Inspirationen till dockan kom från en uppsättning japanska trädockor som föreställde de sju lyckogudarna i japansk mytologi.


File:Russian Leaders Matriochka.jpg
Ryska politiker

Den första dockan bestod av åtta dockor där de sex första var flickor, därefter en pojke och längst in en liten baby, svarvad av en enda lite bit trä.
Dekorationen på de olika dockorna brukar bestå av ett tema.
Under många år var det vanligast med flickor/kvinnor, klädda i en sarafan, traditionell rysk dräkt men andra motiv som kändisar och politiker förekommer också.

obama-dolls
Familjen ObamaThe Beatles. Bild: Memorabilia


Russian_doll_stripper 
Bild: Yana Elkassova

År 1900 presenterades dockan på Världsutställningen i Paris, där den fick sitt internationella genombrott och tilldelades en bronsmedalj i kategorin leksaker. Inom några få år tillverkades matrjosjkadockor på ett flertal platser runt om i Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar