tisdag 24 juli 2012

Pernilla, en kär vän!pernilla 2 fåtölj - linnegjord, ljus
Pernilla 2 vilstol Bild: Ikoninredning

Den Skandinaviska stilen. Den ljusa, den lätta den avskalade och funktionella.

En av mästarna för denna stil var Bruno Mathsson, en framgångsrik arkitekt som skapade vackra möbler som blivit klassiker. Flera av de möbler han skapade under 1930- och 1940-talet är fortfarande i produktion.


Bild: Virtanen Antiques


Han formgav ett antal olika vardagsrumsstolar, en av dem var Pernilla, den sköna, funktionella i proportioner som passar de flesta ryggar.


Pernilla 69, klädsel av juteväv och brunt skinn Bild: Norrköpings auktionssverk


Pernilla 69 med organiska linjer, kuddnackstöd och valfria vadderade armstöd placerar brukaren i
en perfekt ergonomisk sittposition. Det är enastående bekväma stolar som blir extra mjuka när de är klädda i mjukt läder.


Pernilla 3 liggstol Bild: Ikoninredning

För att försöka hitta de bekvämaste möbelformerna satte Bruno Mathsson sig i snön för att observera formen som uppstod från hans naturliga sittposition, något som man kan se i framför allt Pernilla 3-stolen.


 
Pernilla 2 med fotpall Bild: architonic.com
 
 
Under andra världskriget var det brist på material av olika slag. Då krävde detextra mycket fantasi för att hitta material till  stolarnas sätes- och ryggnät. Bland annat användes jute och vävt papper.   
 
 
Bild: Antikprat

Stolens ramarna är gjorda av böjträ och sitsen kan varieras i olika material från sadelgjord till lyxigt läder.
En stor fördelar med  Pernillastolen är att stommen som kan kombineras med olika material och ändå behålla sin bekvämlighet tack vare sin oslagbara ergonomi i formgivningen.


Bruno Mathson i sitt hem år 1950 Bild: Wikipedia


Det bekväma sittandet är en "konst", vilket det icke bör vara. Istället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan "konst" att sittandet i dem icke blir någon "konst".Bruno Mathsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar